كيفية حل مشكلة vswr بالخطوات والأسباب التى توادى لحصولها؟

تم إضافة السؤال من قبل basam baher
تاريخ النشر: 2017/11/02
Mohamed Abdelatty mahmoud
من قبل Mohamed Abdelatty mahmoud , CM Engineer , اريكسون

ال VSWR هو اختصار VOLTAGE STANDING WAVE RAITO وليه معدل معين الى هو1.5 ولو زاد عن1.7 بيحصل انعكاس للPOWER الى جاى من البورد سواء MRFU OR RRU وكده بيحصل مشطلة ف الTRAFFIC لان ال PATH مش قادر يوصل بور للانتينا وده بيحصل لما بيحصل قطع ف الJUMPER او الكونكتور

ع احل المشكلة دى بشيك عالباس كويس من اول البورد الMRFU OR RRU والكونكتور كمان بشيك عليه تحت وفوق والجنابر الى عند الانتنا ولو فى COMPINER او SPLITTER بشيك عليهم ولو مش عارف احدد المشكلة بعمل SWAP بين الباس بتاع CELL الى غليها الارم تحت وفوق ولو متحلتش المشكلة بجيبSITE MASTER

Abdulwahid Ahmed Musaeed AL-Sayadi
من قبل Abdulwahid Ahmed Musaeed AL-Sayadi , RF Planning & Optimization Engineer (2G/3G/4G) , Yemen Mobile Company

مشاكل الـ VSWR تكون بسبب عدة اشياء لكن الاغلب منها تكون بسبب تركيب الـ Connectors سواء للفيدرات او الـ Jumpers لانه اثناء التركيب قد يحصل اما Short circuit or Open circuit وفي كلا الحالتين يظهر الـ VSWR. ايضا هنالك احيانا اسباب تكون من كروت الـ RF في الـ Basestation حيث يكون هنالك Damage لاحد البورتات او في الكرت نفسه. كذلك قد يكون بسبب الهوائي (Antenna) فقد يتعرض لمشكلة مثلا عيار ناري او سقوط مما قد يؤدي إلى اختلال مصفوفة الـ Dipole الموجودة داخل الهوائي وفيما يلي طرق المعالجة:

1- اثناء تركيب الجمبرات والفيدرات حاول القيام بفحص الـ Inner with outer في حالة وجود Short circuit or open circuit بعد الانتهاء من تركيب الكونكترات

2- في حالة ظهور المشكلة بعد التركيب والتمديد ففي هذه الحالة انت بحاجة الى استخدام جهاز الـ Site Master وفي هذه الحالة سيقوم الجهاز بتحديد اعلى قيمة للـ VSWR واين حصلت بالضبط (على مسافة كم تبعد عن طرف القياس) وحينها تقوم بقياس او بالاغلب تقدير المسافة ومعرفة مكان الخلل وتقوم بحل المشكلة وهنالك حالات:

أ- اذا كان Connector فعليك بالقيام بفتحه واعادة تركيبة بعد التأكد من قص الفيدر او الجمبر بالشكل الصحيح ومن ثم التركيب والفحص وملاحظة اختفاء المشكلة

ب- في حالة كان الخلل من الهوائي، ففي هذه الحالة انت بحاجة الى استبدالة

ج- في حالة التشييك وعدم ظهور المشكلة في الفيدرات والجمبرات والهوائي فالمشكلة بكل تأكيد ستكون من كرت الراديو في المحطة وفي هذه الحالة ايضا انت بحاجة الى استبدال كرت الراديو