ما هي أهم عشر قوانين لإدارة تجارة التجزئة؟

تم إضافة السؤال من قبل Salma Eid , Dietitian/Nutritionist , Muscle Power Sports, Nutrition Centre
تاريخ النشر: 2016/06/30
kassem Mansour
من قبل kassem Mansour , Senior Consultant , The Economic Bureau

لا شك أن التحول الوطني كأحد المحاور الرئيسة لرؤية 2030 له أثره الواضح على جميع أنشطة الأعمال بالمملكة، ومن الطبيعي أن يشمل هذه الأثر الكيانات الاقتصادية بأحجامها واعمارها المختلفة الكبرى والعريقة وايضا على المنشآت المتوسطة والصغيرة، ومن ثم الأثر الأكبر على رواد الأعمال الذين كانوا قد وضعوا ـ كغيرهم ـ خطط أعمالهم سواء كانت هذه الخطط إستراتيجية صيغت لتمتد لعدة سنوات في ظل ظروف مختلفة كلياً عما هو عليه الحال الآن، أو خطط عمل كانت تتعلق بتحقيق أهداف محددة خصصت لها موازنات مالية محددة وطرق تمويل وتقنيات تشغيل وتكاليف توظيف وغيرها من العناصر اللازمة في ظل معطيات الفترة آنذاك، والسؤال الأهم هنا هو "هل أخذ رواد الاعمال تلك المتغيرات في الحسبان؟" أو بمعنى آخر " هل كان لدى رواد الاعمال خطط بديلة يسهل مواءمتها مع الظروف الجديدة؟" ، في رأيي أن الإجابة هي عند الأغلبية "لا" ، وهو أمر طبيعي في مثل هذه الظروف الاقتصادية والاجتماعية بل والسياسية.

من جهة أخرى نجد أن الدولة في نظرتها لرواد الأعمال قد أعلنت صراحة أنها الداعم الأول لهم حيث وضعت رؤيتها على أساس الاستفادة القصوى من طاقات أبناء الوطن وإكسابهم المهارات اللازمة التي تمكّنهم من السعي نحو تحقيق أهدافهم، حيث وضعت الرؤية شعار نتعلم لنعمل وان الدولة تعزز جهودها في مواءمة مخرجات المنظومة التعليمية مع احتياجات سوق العمل، ومن ثم أطلقت البوابة الوطنية للعمل "طاقات" ليتم تاسيس مجالس مهنية خاصة بكل قطاع تنموي تعنى بتحديد ما يحتاجه من المهارات والمعارف.

كما تعهدت الدولة بدعم المنشآت المتوسطة والصغيرة ومعها الأسر المنتجة بالاعتماد على الكفاءات الوطنية بالإضافة إلى استقدام الكفاءات الخارجية التي تحتاج إليها الدولة، كل ذلك لتحقيق أهداف رئيسة بحلول العام 2030 منها: تخفيض معدل البطالة من 11.6٪ إلى 7%، زيادة مساهمة المنشآت الصغيرة والمتوسطة في إجمالي الناتج المحلي من 20% إلى 35%، رفع نسبة مشاركة المرأة في سوق العمل من 22% إلى 30%.

وهنا يجب على رواد الأعمال مواءمة أهدافهم مع هذه الاستراتيجيات الجديدة للدولة وتطويع خططهم لتحقيق الاستفادة القصوى من هذه الرؤية، وقد يكون هذا الأمر صعباً إلى حد ما خاصة بالنسبة لرواد الأعمال الذين أسسوا أعمالهم في مجالات أو أنشطة اقتصادية على معطيات الماضي القريب ولم يأخذوا في الحسبان الوضع الحالي ولكنه ليس مستحيلا، أما بالنسبة لرواد الأعمال الجدد أو الذين هم في طور إنشاء أعمالهم الجديدة فإن الفرصة أمامهم سانحة لوضع خططهم الإستراتيجية على أسس متوافقة مع الوضع الجديد.

وعلى سبيل المثال، لو اخذ رواد ورائدات الأعمال موازنة العام 2018 التي أعلنتها الدولة في ديسمبر الماضي بنظرة تحليلية لعناصرها نجد أن قطاعات التعليم والصحة والتنمية الاجتماعية والموارد الاقتصادية بها قد بلغت مخصصاتها نسبة 45.3% من إجمالي الميزانية ،وتوجهت خططهم نحو كيفية الاستفادة من تلك المخصصات سواء بالاستثمار المباشر أو الغير مباشر في هذه الأنشطة لتمكنوا من الحصول على حصة معقولة من هذا سوق تلك القطاعات، وهناك بالتأكيد فرص في جميع الأنشطة المرتبطة بالقطاعات المذكورة بعد عمل الدراسات اللازمة لها.

كما أننا نؤكد على وجوب تغيير نمط رواد الأعمال بحيث يرتبط تخطيطهم بالاتجاه العام للدولة، بالإضافة إلى توجيه أنظارهم إلى الأنشطة الاقتصادية العالمية ـ الغير تقليدية ـ ومنها على سبيل المثال الطرق الجديدة للتجارة الالكترونية من خلال التطبيقات التي أصبحت تمتد لتشمل جميع مجالات الاستثمار وكذلك وسائل التواصل الاجتماعي كأحد وسائل الإعلام الناجعة في التسويق.

كما نؤكد لرواد الاعمال أن حلبة الاستثمار والاعمال الان متاحة فقط للمحترفين وليس للهواة كما كان في السابق ، ونعني بالاحتراف هنا امتلاك القدرات اللازمة لتحقيق الاستدامة أي أن يكون لدى رائد أو رائدة الأعمال المقومات الكاملة للانتاج و التشغيل والتسويق والاحتفاظ بالحصة المناسبة من السوق في مجال عمله ، أان يقيم وضعه في السوق في فترات متقاربة وتحديد الانحرافات بين المخطط والفعلي والعمل على معالجتها أولا باول ، او بمعنى اخر امتلاك أسس الادارة الرشيدة والتنظيم.

قاسم حسن منصور

استشاري الدراسات وتخطيط وتطوير الاعمال. http://tasksconsult.com/specificationarabic.php

  1. الموردين ومصادر المنتج
  2. اختيار الموقع المناسب من حيث الاولويه للمبيعات
  3. من هم المنافسين ليه
  4. السعار
  5. التمييز بالنتجات
  6. طريقه عرض المنجات ونظافه المكان ونظافه العمال وازي الموحد
  7. الخدمه وطريقه عرض وشرح المنتج للعميل( البياع)
  8. توفير مكينه كاشير الكترونيه وطرق سداد سهلا ومتنوعه ا وتغايف المنتج جيدا وبجوده تليق
  9. البحث عن المشاكل التي تواجه العمله والعمل علي حلها
  10. خدمات مابعد البيع
  11. وصع خطه للعروض والخصومات في الاوقات المناسبه من العام وعلي المنجات المناسبه ايضا

طارق زغلول محمود ابراهيم العشماوى
من قبل طارق زغلول محمود ابراهيم العشماوى , مدير فرع , بى. تك للتجاة والتوزيع للاجهزة الكهربائية

لعشر قواعد الذهبية لادارة تجارة تجزئة:1- توفر البضاعة:

  • كل ما كان احتياج العميل عندك كل ما كسبت زبون
  • دائما احرص على ان احتياج الزبون عندك
  • لو مش عندك >>> اشترية من برة حتى لو من غير مكسب >>> سجلة عندك يكون عندك فى المستقبل

2- التشكيلة المثالية للبضاعة:

  • حاول تكثر من الانواعوالاصناف بكميات قليلة
  • حاول تكثر من الانواع اللى عليها سحب وخلى الكميات متوسطة
  • اشترى كمية قليلة من الانواع بسعر عالى افضل من كمية اكبر جملة بسعر اقل >>> افضل ان اكسب اقل بدل ما يتركن فلوسى فى بضاعة راكدة

3- اشترى بناء على معدلات السحب للصنف:

  • لابد من وجود تسجيل لكل عملية بيع وكل عملية شراء >>> تعرف العدد من المسحوب من كل صنف وكل حجم فى فترة محددة
  • اشترى بناء على هذة الارقام مهما كانت الاغراءات
  • مثال : بيعت من صنف ا عشر علب فى اسبوعين وانا باشترى كل اسبوع >>> اشترى 5 علب من ا فقط >>> طب ممكن يطلب منى اكثر من كدة >>> ممكن لكن بنسبة احتمال قد اية >>> على العموم اقدر اكملة من برة واخسر مكسب الشوية الزيادة >>> افضل ان اكسب اقل بدل ما يتركن فلوسى فى بضاعة راكدة
  • لا تنقاد وراء الانواع الرخيصة فتشترى منها كثير >>> راكد
  • اشترى الصنف اللى يباع فعليا وليس اللى علية عروض

4- المكسب الحقيقى عند الشراء اما مكسب البيع مكسب اضافى

  • اشترى باحسن سعر
  • اشترى من المكان المناسب فى الوقت المناسب
  • اتعب فى البحث عن احسن مصدر للبضاعة >>> من ياتى لغاية عندك >>> يفرض عليك سعرة >>> يعنى اقطع عيشة ؟ >>> ابدا بس تبقى عارف هو مزود قد اية مكسب ميضحكش عليك
  • مثال: لو اشتريت صنف ب 9 جنية علشان سعرة للجمهور 10 جنية >>> هوب لقيت المحل اللى جنبك بيبيعة ب 9 جنية >>> معنى كدة اية ؟ انة مابيكسب مش ممكن >>> معنى كدة انة اشتراة بسعر احسن >>> وانت ما لم تبحث عن احسن سعر >>> لو بحثت تلاقى بيتباع ب8 >>> يبقى حلو قوى كدة >>> ابيع بعشرة ( جنية من ان انا اشتريت كويس وجنية العادى المتحدد مكسب ) >>> ولو حصل منافسة يبقى عندى هامش اناور بة

5- رأس مالك لا يمس ولا تقرب لة :

  • رأس مال المشروع مثل الدم فى جسم الانسان >>> هل يعيش الانسان والدم يخررررررررر >>> مش ممكن >>> كذلك المشروع اذا تأأأأأأأأأأأأاكل راس المال
  • اعتبر فلوس رأس المال هى امانة عندك >>> وهى فعلا كدة هى بتاعة الشركة وهى شخصية اعتبارية >>> لا تستعملها فى اى شىء ثانى حتى فى الظروف الطارئة >>> اذا عملتها مرة فلن تتوقف
  • افضل طريقة تمنع تأكل راس المال >>> عند شراء كل صنف >>> حدد قيمة المكسب >>> سجلها فى قائمة ( طبعا الاكسل او البرامج المحاسبية تبقى ممتازة لكن الكراسة شغالة برضة ) >>> وعند نهاية اليوم >>> امام كل بيعة احسب ان كسبت كام بالضبط >>> اجمع كل الارقام >>> وافصل قيمة الفلوس لوحدها فى صندوق >>> صندوق اجمالى المكسب >>> والباقى فى صندوق رأس المال
  • مثال : انا بيعت 1000جم 15 صنف >>> مجموع ربحهم 200 >>> 200 جم تضاف صندوق اجمالى المكسب >>> و800 فى صندوق رأس المال
  • كل المصاريف والمرتبات وايضا مرتبك !!! يخرج من الصندوق صندوق اجمالى المكسب
  • كل المشتروات تخرج من صندوق رأس المال
  • ممكن اعمل الحساب دة على الورق بس اضع كل الفلوس فى مكان واحد >>> لا افضل هذا >>> الافضل مكانين لان العقل اللاواعى سيضع حاجز نفسى عليك ان ناخذ من صندوق لغير المخصص لة >>> ام مكان واحد الحاجز يقل ...........طبعا وبراحتك كل شيخ ولة طريقة
  • جدد قائمة المكسب مع كل فاتورة شراء لضبط النسب باستمرار
  • بعد كام شهر حتعرف متوسط مصاريفك الشهرية وتلاقى صندوق اجمالى المكسب فية فلوس اكثر من الاحتياج >>> تحول الزيادة كرقم مقفول لراس المال
  • مثال: متوسط بيع محل 1000 جنية >>> مجموع ربحهم 200 يوميا >>> اخر الشهر الصندوق بعد المصاريف والمرتبات فضل فية 250 ج >>> بعد اربع اشهر * 4 = 1000 ج >>> حولهم الى صندوق رأس المال
  • طب ما كان من الاول >>> احولهم كل شهر >>> لأ يحلو مينفعش لية؟؟؟ >>> لان لو الشهر اللى بعدة زادت المصاريف شوية >>> حتقولى حجيب منين - اكيد من صندوق رأس المال اللى انا لسة مزودة >>> ويخلط الشامى على المغربى >>> خليك دقيق فى تصرفاتك >>> فتتحول الى عادات حميدة >>> تضبط مصروفاتك وتزود راس مالك بشكل تلقائى وبدون مجهود اضافى
  • قانون عام راس المال الذى لن يزيد سنويا من 15% الى 20% >>> سيتأكل ويقل مع الوقت >>> لان معدلات التضخم تجعل البضاعة تزيد بنسب سنوية وانت نفسك تريد زيادة سنوية فى دخلك

6- الشكوك ممنوع تماما والاجل بورق رسمى وفى حدود:

  • لا مجال ابدا للبيع الشكوك او الاجل للافراد >>> يستنزف رأس مالك >>> تكسب على الورق فقط اما فى الحقيقة التأخير مع الديون المعدومة >>> تتحول الى خسائر كبيرة
  • طيب لو المشروع مبنى على الاجل >>> لازم تتاجر بفلوس زيادة عن احتياجك >>> ولو ممعاكش فلوس بالطريقة دية >>> لم تختار المشروع المناسب لك
  • الزبون حيهرب منى لانى كاش ويروح للشكوك >>> صحيح وبعد شوية حسابة حيتقل عند جارنا اللى بيبيع شكك ويبقى مش عايز يروحلوه عشان لا يسدد >>> يضطر يشترى منك كاش >>> بيعة واحدة كاش لة ابرك من 10 شكك
  • فى بعض انواع التوريد لا بد من اجل لفترة >>> ليها حسابتها لكن كقانون عام >>> لا تتاجر باكثر من 30% من رأس مالك فى الاجل وبورق رسمى مثل الشيك او غيرة
  • طبعا مش محتاجة كلام >>> اوعى ابدا تشترى اجل على الفاتورة وتشكك >>> كدة تبقى حطيت نفسك فى الكماشة صح

7- لا تنجرف وراء العروض والصفقات :

  • القليل المستمر خير من الكثير المتقطع
  • مشاريع التجزئة لا تفضل اخذ المخاطر العالية
  • تكتيف رأس المال فى بضاعة مهما كان مكسبها خسارة >>> انت تعتمد على سرعة دوران رأس المال وليس نسبة الربح
  • مثال : رأس مالك 10000 جم اتعرض عليك سلعة محروقة بخصم 30% مع انها فى الحقيقة تباع ب10% فقط >>> فرصة ممتازة حاكسب 3000 جم بدل 1000جم >>> لكن هذة الكمية حتتباع قطاعى عندى فى ست اشهر >>> يعنى 500 جم مكسب شهريا >>> طب لما كنت باشغل 10000 فى كل حاجة بمكسب 10% >>> كنت اعمل دورة شهريا >>> مكسب 1000جم شهريا >>>
  • اخونا انصح فى المثال الماضى >>> مش حيبعهم قطاعى حيبعهم جملة >>> طبعا مش ممكن حيكسبوا 30% لكن ممكن 5% مثلا >>> وهنا هو خسر 3 مرات * مرة لم يركز على طريقة بيعة وتشتت * اخذ مخاطرة لان ممكن البضاعة تاخذ وقت فى بيعها * وممكن يشربها اآآآآآآآآآآآ ى يخسر بشدة >>> لان هذا اسلوب تجارة الجملة ولها اسلوب

8- فلوسك مش فلوس المشروع >>> من فضلك حدد لنفسك مرتب:

  • طبعا انت لم تترك الوظيفة علشان مرتب ثابت >>> مفهوم وانا مقلتش كدة
  • لكن اقترح تأخذ مكسبك على مرحلتين : مرتب وارباح
  • مرتب ثابت يخرج شهريا ويزيد بنسبة التضخم السنوية او مع زيادة حجم المشروع سنويا
  • حدد لنفسك مستهدف مبيعات معين ( لانك المدير والموظف معا ) وحدد لنفسك حافز شهرى اذا حققتة ليكون ارباح
  • لاتنسى ان كل الارباح التى ستبقى فى الصندوق اجمالى المكسب ستزيد رأس مالك >>> مكسب حيجيب مكسب >>>>>>>جوووووووول ولا اروع!!!!!!!!!!!!

9- راقب الرواكد باستمرار :

  • الاصناف الراكدة - حتى لو كان تاريخ الصلاحية ممتد - تعتبر خسارة >>> انت تعتمد على سرعة دوران رأس المال وليس نسبة الربح
  • اذا اشتريت بحسب معدلات البيع كما شرحنا سابقا فى هذا الموضوع سيكون الراكد عندك بنسبة قليلة جدا
  • لكن لازم يكون فية راكد >>> لازم تراقبة باستمرار >>> اعمل علية عروض ، خصومات حتى بيعة بسعر شراؤة المهم سيلة ثانى >>> كل ما يقعد عنك بخسارة
  • الصنف الذى يركد >>> يفضل عدم الشراء منة ثانى والتقدير لك فى الاخر
  • مثال: صنف ثمنة 40 جنية وسعر البيع للجمهور 60 ج >>> قعد 4 شهور واتباع >>> اقسم 20جم على 4 >>> كسب فى الشهر 5 جنية >>> واحد ثانى عندة نفس الصنف لقاة راكد باعة بعد شهرين ب 40 جم واشترى مكانة صنف سريع الحركة ثمنة 40 جنية وسعر البيع للجمهور 60 ج >>> اتباع مرتين فى شهرين >>> اقسم 40جم على 4 اشهر ( اثنين راكد واثنين شغال ) >>> 10 جم >>> الثانى مع انة واجة الركود لكن لما اتصرف بسرعة كسب احسن والصنف لم يتلف عندة

10- ارضاء العميل والحفاظ علية هو رأس المال الحقيقى:

  • كن حريص على العميل - صادق معة - فالعميل يشعر بالصدق فى زمن عز فية الصادقين
  • بيع لة كما لو كنت تبيع لنفسك
  • حاول ان ترضية وتقنعة وتشرح لة ولكن لا تضغط علية وتغرية >>> فتكسب بيعة وتخسر عميل لما يكتشف انة اشترى تحت ضغط
  • ارضاء العميل لة حدود >>> المعقول >>> فلا يتمادى فى طلباتة وتوافقة >>> تخسر فى الاخر
  • لا توعد عميل بما لا تستطيع >>> افضل ان يزعل امك لن تعمل ما اراد >>> من ان يغضب لاحقا انك وعدتة ولم توفى