هل هذا الترتيب صحيح والوصف صحيح لترتيب وظائف HR؟

ترتيب وظائف الـ HR تصاعديا ومعنى كل وظيفه- Coordinator المنسق .. وده ممكن يبقى لاى قسم سواء التدريب او التوظيف او للمرتبات او للاداره كلها وخبرته بتكون فى حدود0-2 سنه "تختلف طبقا للسوق وحجم الشركه والصناعه والمهام ".. ومن مسمياتهاTraining Coordinator, HR Coordinator , Recruitment Coordinator, Payroll Coordinator , OD Coordinator , ....وده مسئوليته بتكون مساعدة الاخصائى فى شغله وبيقوم بالاعمال البسيطه اللى بتساعد الاخصائى فى شغله وبتقدمله الدعم مثل1- Training Coordinator.. مسئول عن حفظ ملفات التدريب وتنسيق قاعات التدريب وتجهيز الماتريال والتاكد من حضور الاشخاص للتدريب واخذ الـ feedback منهم ومساعدة المحاضر ومتابعة وتجهيز الـ break ولو بيعمل تقرير عن التدريب او بيتابع مع ادارات الشركه مين اللى هيحضر التدريب وملئ نماذج التدريب وغيره ويبعتلهم نتيجة التدريب ..- junior = officer = clerk موظف الـ HR المبتدىء .. وده بيبقى مسئول عن مهام معينه فى اى قسم للـ HR من ا الى ى بس حجم المسئوليات دى مش كبير واختصاصته وقدرته على اتخاذ القرار ضعيف وخبرته بتكون فى حدود0-2 سنه و ممكن تكون مهامه زى الـCoordinator من مسمياتهاPersonnel officer, payroll officer , recruitment officer , .- specialist اخصائى .. وده بيبقى متخصص فى قسم معين فى HR وبيقوم بكل شىء فى القسم حسب مسئولياته وسلطاته وخبرته2-4 سنوات.. ومن مسمياتهPERSONNEL SPECIALIST , recruitment specialist , payroll specialist , ...- Generalist واحيانا specialist اخصائى "غالبا درجه وظيفيه واحده"وخبرته2-4 سنوات... وده بيبقى مسئول عن كذا قسم فى HR بس درجة صلحيات قليله وده بيقوم بعمل كذا مهمه مختلفه زى مثلا التوظيف والتدريب او التوظيف وشئون العاملين او شئون العاملين والمرتبات والتوظيف او كل ده مع بعض "حسب حجم الشركه او الفرع اللى و ماسكه لو شركه لها فروع " .. والافضل ان يسمى Generalist وليس specialist- Supervisor مشرف موارد بشرية وخبرته4-8 سنوات .. وده بيكون مدير الـ specialist or Generalist وده بيكون ليه صلاحياط اكتر منهم وهو بيشرف على شغلهم وبيوجهم وهو مسئول عن شغلم امام مدير الاداره وده بيبقى غالبا ماسك قسم فى HR وبتون مهامه اكبر شويه من الاخصائى .. ومن مسمياتهRecruitment Supervisor , personnel Supervisor , training Supervisor , ...- Manager مدير الموارد البشرية وخبرته8- سنه.. وده بيبقى مسئول عن كل ادارة وتحديد اهدافها السنويه وتحققها وتخطيط القوى العامله وتحديد الاحتياجات السنويه من العماله ونظام تقييم الاداء وفاعليته والمشاركه فى الخطط الاستراتيجيه للشركه بالاضافه طبعا انه بيدير كل موظفى الادره وهو المسئول عنهم اما الشركه ولو الشركه صغيره بيبقى مدير هو المدير التنفيذى CEO ولو الشركه كبيره ولها قطاعات بيبقى غاليا فيها HR Director وده بيبقى مديره- Admin Assistant مساعد ادارى خبرته0-4 سنه .. نفس الدرجه الوظيفية للـ Coordinator OR Officer حسب حجم المهام والخبره ودرجة المسئوليه1- وده احيانا بيبقى تبع HR وبتكون مهامه اعمال السكتاريه الخفيه وحغظ ملفات الاستقبال ومتابعة اعمال البوفيه واحتياجاته وتجهيز قاعات الاجتماعات والتدريب ومساعدة السكرتاريه واستقبال الزار وتسهيل حركتهم وضيافتهم ومساعده شئون العاملين فى مهاهم والحضور والانصارفترتيب وظائف الـ HR تصاعديا ومعنى كل وظيفهالاجابه طبقا للسوق المصرى فقط .. وممكن تختلف من شركه لشركه ومن صناعه لاخرى وحجم الشركه وحجم المهام ولكن ده الاغلب والاعم .. وهوضح بشكل تفصيلى فيما بعد ده بشكل عام- Coordinator المنسق .. وده ممكن يبقى لاى قسم سواء التدريب او التوظيف او للمرتبات او للاداره كلها وخبرته بتكون فى حدود0-2 سنه "تختلف طبقا للسوق وحجم الشركه والصناعه والمهام ".. ومن مسمياتهاTraining Coordinator, HR Coordinator , Recruitment Coordinator, Payroll Coordinator , OD Coordinator , ....وده مسئوليته بتكون مساعدة الاخصائى فى شغله وبيقوم بالاعمال البسيطه اللى بتساعد الاخصائى فى شغله وبتقدمله الدعم مثل1- Training Coordinator.. مسئول عن حفظ ملفات التدريب وتنسيق قاعات التدريب وتجهيز الماتريال والتاكد من حضور الاشخاص للتدريب واخذ الـ feedback منهم ومساعدة المحاضر ومتابعة وتجهيز الـ break ولو بيعمل تقرير عن التدريب او بيتابع مع ادارات الشركه مين اللى هيحضر التدريب وملئ نماذج التدريب وغيره ويبعتلهم نتيجة التدريب ..- junior = officer = clerk موظف الـ HR المبتدىء .. وده بيبقى مسئول عن مهام معينه فى اى قسم للـ HR من ا الى ى بس حجم المسئوليات دى مش كبير واختصاصته وقدرته على اتخاذ القرار ضعيف وخبرته بتكون فى حدود0-2 سنه و ممكن تكون مهامه زى الـCoordinator من مسمياتهاPersonnel officer, payroll officer , recruitment officer , .- specialist اخصائى .. وده بيبقى متخصص فى قسم معين فى HR وبيقوم بكل شىء فى القسم حسب مسئولياته وسلطاته وخبرته2-4 سنوات.. ومن مسمياتهPERSONNEL SPECIALIST , recruitment specialist , payroll specialist , ...- Generalist واحيانا specialist اخصائى "غالبا درجه وظيفيه واحده"وخبرته2-4 سنوات... وده بيبقى مسئول عن كذا قسم فى HR بس درجة صلحيات قليله وده بيقوم بعمل كذا مهمه مختلفه زى مثلا التوظيف والتدريب او التوظيف وشئون العاملين او شئون العاملين والمرتبات والتوظيف او كل ده مع بعض "حسب حجم الشركه او الفرع اللى و ماسكه لو شركه لها فروع " .. والافضل ان يسمى Generalist وليس specialist- Supervisor مشرف موارد بشرية وخبرته4-8 سنوات .. وده بيكون مدير الـ specialist or Generalist وده بيكون ليه صلاحياط اكتر منهم وهو بيشرف على شغلهم وبيوجهم وهو مسئول عن شغلم امام مدير الاداره وده بيبقى غالبا ماسك قسم فى HR وبتون مهامه اكبر شويه من الاخصائى .. ومن مسمياتهRecruitment Supervisor , personnel Supervisor , training Supervisor , ...- Manager مدير الموارد البشرية وخبرته8- سنه.. وده بيبقى مسئول عن كل ادارة وتحديد اهدافها السنويه وتحققها وتخطيط القوى العامله وتحديد الاحتياجات السنويه من العماله ونظام تقييم الاداء وفاعليته والمشاركه فى الخطط الاستراتيجيه للشركه بالاضافه طبعا انه بيدير كل موظفى الادره وهو المسئول عنهم اما الشركه ولو الشركه صغيره بيبقى مدير هو المدير التنفيذى CEO ولو الشركه كبيره ولها قطاعات بيبقى غاليا فيها HR Director وده بيبقى مديره- Admin Assistant مساعد ادارى خبرته0-4 سنه .. نفس الدرجه الوظيفية للـ Coordinator OR Officer حسب حجم المهام والخبره ودرجة المسئوليه1- وده احيانا بيبقى تبع HR وبتكون مهامه اعمال السكتاريه الخفيه وحغظ ملفات الاستقبال ومتابعة اعمال البوفيه واحتياجاته وتجهيز قاعات الاجتماعات والتدريب ومساعدة السكرتاريه واستقبال الزار وتسهيل حركتهم وضيافتهم ومساعده شئون العاملين فى مهاهم والحضور والانصارف2- واحيانا تبع الشئون الاداريه .. وبيبقى مسئول عن اعمال الصيانه فى المبنى زى الكهرباء والمايه والغاز واعمال البوفيه وحجز الفنادق وتذاكر السفر ومتابعة رخص السيارات وخط سيرها والسائقين الاداريين "غير سائقى العمليات زى المبيعات مثلا " واعمال النظافه والتشجير

تم إضافة السؤال من قبل mansour albaadani , مدير ادارة الموارد البشرية , مركز خبراء الرعاية الطبي
تاريخ النشر: 2015/12/17
Ahmed Mohamed Ayesh Sarkhi
من قبل Ahmed Mohamed Ayesh Sarkhi , Shared Services Supervisor , Saudi Musheera Co. Ltd.

ما شاء الله مادة علمية دسمة

واتفق مع اخي بسام تختلف وفق نشاط وطبيعية وحجم المنشأة والقوة المالية لها والقوة المالية الممنوحة لكل قسم

Bassam AL - Mujamami
من قبل Bassam AL - Mujamami , مدير الموارد البشرية والشئون الإدارية , Bin Mariee Group

قد يكون هذا الترتيب صحيح والوصف صحيح لترتيب وظائف hr حسب التنظيم الإداري في بلد ما او في منظمة ما ، ولكن غير صحيح بالنسبة لوصف وترتيب وظائف الموارد البشرية حسب المعمول به في المملكة العربية السعودية.

Mohammed Alodhaini
من قبل Mohammed Alodhaini , مدير شؤون الموظفين والشؤون الادارية , أسس التنفيذ للمقاولات والتجارة

ترتيب المراكز الوظيفية المذكور فيه جانب كبير من الصحة، ولكن من وجهة نظري يجب علينا الإستناد إلى علوم الموارد البشرية ونعرف ما هو تصنيف الوظائف في علم الموارد البشرية؟

وظائف الموارد البشرية تنقسم إلى ثلاث أقسام:

أ.الوظائف التخصصية: هي معنية بجانب الخبرة المهنية والحصول على شهادة في الأختصاص حيث تشمل الوظائف التخصصية على سبيل المثال:

- ادارة التعويضات:

1.مسؤول الرواتب والأجور. خبرة 6-8 سنوات

2.أخصائي رواتب وأجور. خبرة 4-6 سنوات

3.منسق رواتب وأجور. خبرة 2-4 سنوات

- ادارة الاستقطاب:

1.مدير التوظيف. خبرة 6-8 سنوات

2.مسؤول توظيف محلي. 4-6 سنوات

3.مسؤول توظيف خارجي. 4-6 سنوات

4.أخصائي توظيف. 2-4 سنوات

5.منسق توظيف. مبتدأ حاصل على أقل تقدير شهادة دبلوم موارد بشرية.

- ادارة شؤون الافراد:

1.مدير شؤون الأفراد. خبرة 8-10 سنوات

2.مسؤول شؤون الموظفين. خبرة 4-6 سنوات

3.أخصائي شؤون موظفين. خبرة 2-4 سنوات

4.منسق شؤون موظفين. مبتدأ حاصل على أقل تقدير شهادة دبلوم موارد بشرية.

-ادارة العلاقات الخارجية:

1.مدير علاقات الخارجية خبرة 8-10 سنوات

2.مسؤول علاقات خارجية خبرة تعقيب دوائر حكومية من 4-6 سنوات.

3.أخصائي علاقات خارجية خبرة تعقيب دوائر حكومية من 2-4 سنوات.

4.منسق علاقات خارجية مبتدأ

- ادارة التدريب والتطوير:

1.مدير التدريب والتطوير. خبرة 8-10 سنوات

2.استشاري تديرب وتطوير. خبرة 8-10 سنوات

3.منسق تدريب وتطوير. خبرة 2-4 سنوات

إلى أخره من أقسام أخرى بحسب حجم وكيان المنشأة.

ب.الوظائف الكتابية: هي تلك التي تكون معنية بالوظائف السكرتارية , الاستعلامات , طابعي الآلات , مشغلي الحاسبات، الصادر والوارد ، حفظ الملفات.

ويندرج تحتها مسميات وظائف متعددة.

ج.الوظائف القيادية والادارية: هي تلك الوظائف التي يمثلها مدراء الأقسام والوحدات الداخلية

 في إدارة الموارد البشرية، ويرأسهم عادة مدير إدارة الموارد البشرية بدرجة مدير عام وينوب عنه نائب رئيس أو مساعد له.

والله أعلم ...

bosy love
من قبل bosy love , محاسب , دلتا للتطوير العقارى

 مفهوم بالنسبة للرواتب والاجور

قيد اعداد الرواتب من الطبيعي عند اعداد كشف الرواتب وقبل دفعها  نقوم با انشاء حساب  رواتب مستحقة  وهذا اذا اخذ الموظف او العامل السلفة قبل موعد احتساب الراتب  ( اذا كانت السلفة سيتم سدادها من اول راتب  )   200 من ح/ الرواتب المستحقة                 200 الى ح / البنك او الصندوق وقد يقول البعض ان هذا القيد غير منطقي ولكن انتظر لنهاية الامر وعند اعداد كشف الرواتب ستظهر خصوم ايام الغياب تلقائيا وسنقوم با اعداد القيد التالى     975 من ح / مصروف الرواتب                975 الى ح/ الرواتب السمتحة   وعند تسديد المبلغ كراتب للعامل سنجد قيد اعداد الرواتب    ان ح/ الرواتب المستحقة بالاستاذ المساعد الخاص بالرواتب يظهر رصيد 775  وهنا يكون المنطق بأول قيد الذي سجل به السلفة وعندها يسدد المحاسب راتبه بصافي رصيد الرواتب المستحقة   775 من ح الرواتب المستحقة               775 الى ح / البنك او الصندوق     اما اذا كانت السلفه ستسدد على شهرين مثلا فتسجل عند اخذها    200 من ح/ السلف (حسابات مدينة اخرى)               200 الى ح / البنك     وعند اعداد كشف الراتب لاول شهر   975  من ح مصروف الرواتب           100  ال ح السلف           875  الى ح رواتب مستحقة   افضل برنامج شئون الموظفين