ما هي اول خطوه لتصميم نظام تكاليف لمصنع ؟وليكن بلا ستيك

تم إضافة السؤال من قبل amro ghonaim , Costing Manager , Mama Sauce Factory For Food Industries
تاريخ النشر: 2015/08/12
Essam Fawzy
من قبل Essam Fawzy , Chief Accountant & Oracle Fusion Financial Consultant , Global Food Group for tourism organizations

لتصميم أى نظام تكاليف وبالأخص فى حالة منشأة صناعية (أى تنتج سعل وليس خدمات) لابد من وجود ثلاثة عناصر رئيسية

  1. عناصر التكلفة :- وهى تشمل (المواد , الأجور , الأعباء الصناعية)
  2. مركز التكلفة :- وهى التى تمكننا من توزيع المصروفات حسب وظائف المنظمة (وظائف المنظمة طبقاُ لعلم الإدارة هى التمويل والأفراد والإنتاج والتسويق) ويتم توزيع المصروفات على أساس مركز التكلفة كمصروفات صناعية (وظيفة الإنتاج) ومصروفات تسويقية وبيعية (وظيفة التسويق) ومصروفات إدارية وعمومية (دمج لوظيفتى التمويل والأفراد) والغرض من تبويب التكاليف على أساسا مركز تكلفة هو تحديد المصروفات التى تخص وحدة الإنتاج المباعة (صناعية وبيعية) والمخزنة (صناعية فقط)
  3. وحدات التكلفة :- وهى تشمل مخرجات العملية الإنتاجية من مواد مصنعة أو نصف مصنعة

بالنسبة لعناصر التكلفة وهى تنقسم إلى :-

  1. المواد :- بالنسبة للمواد يتم فتح حسابات مراقبة للمواد بحيث يتم تسجيل دخول المواد إلى المخازن بكمية كل مادة وقيمتها بحيث يمكننا معرفة تكلفة الوحدة من كل مادة على أن يكون الرصيد الإجمالى لرصيد حاسب مراقبة مخزن المواد هو أجمالى قيمة المواد فى المخازن وعند صرف المواد يكون الصرف على احد حالتين إما ان بكون الصرف على أمر انتاجى وفى هذه الحالة تكون المعالجة المحاسبية من حـ / الأوامر الإنتاجية تحت التشغيل (أمر رقم ...) إلى حـ / مراقبة مخزون المواد بقيمة المواد المنصرفة بحيث يتم تحميل الأمر الإنتاجى بما صرفه من مواد وفى حالة رد المواد إلى المخازن مرة أخرى يتم رد القيد بقيمة المواد المرتدة وفى حالة التحويل بين الأوامر تتم المعالجة داخل دفتر استاذ مساعد الأوامر الإنتاجية تحت التشغيل دون الحاجة إلى اثبات اعملية بقيد محاسبى أما الحالة الأخرى للصرف هى الصرف على حساب مصروف ومركز تكلفة وفى هذه الحالة يتم اثبات العملية بالقيد التالى من حـ / مصروف ... (مركز تكلفة ...) إلى حـ / مراقبة مخزون المواد
  2. الأجور فى حالة وجود أجور مباشرة يتم فتح حساب مراقبة الأجور لتحميل الأجور المباشرة عليه وأعادة توزيعها مرة أخرى على الأوامر الإنتاجية لتحديد نصيب كل أمر من الأجور المباشرة يتم التوزيع بالقيد التالى من حـ / الأوامر الإنتاجية تحت التشغيل إلى حـ / مراقبة الأجور أما باقى الأجور فيتم معالحتها مباشرة على أنها مصروفات ويتم تحميل أجر كل عامل على مركز التكلفة الخاص به لإعادة توزيع هذه المصروفات مرة أخرى على المخزون (مصروفات صناعية) وتكلفة البضاعة المباعة (مصروفات صناعية وبيعية)
  3. المصروفات الصناعية يتم تحميلها على أساس التوزيع الذى تحدده المنشأة والذى يكون أما كمية المواد المباشرة أو تكلفة المواد المباشرة أو سعات العمل المباشرة أو تكلفة العمل المباشر أو التكلفة الأولية للإنتاج (وهذا هو المفضل لدى) أو عدد ساعات العمل الآلية أو حجم الإنتاج أو أساس قيمة المبيعات وبعد تحديد أسا التوزيع يتم تحديد طريقة التوزيع (لتوزيع تكاليف المراكز الخدمية على المراكز الإنتاجية لتحديد نصيب كل مركز انتاجى وبالتالى يتحديد نصيب كل وحدة تكلفة من المصروفات الصناعية) وهناك عدد من طرق التوزيع هى التوزيع الإنفرادى والتوزيع الإجمالى والتوزيع التنازلى والتوزيع التبادلى بعد ت ويستخرج من أساس التوزيع وطريقة التوزيع علاقة نسبية تتكون بين أساس التوزيع والمصروفات الصناعية يمكننا من تحميل الأمر الإنتاجى بقيمة تقديرية للأعباء الصناعية المتوقعة على أن يتم النظر فى نهاية الفترة على معدل التوزيع لتحديد مدى ملائمته وإعادة توزيع الإنحرافات بين التكاليف الصناعية الفعلية والأعباء الصناعية المحملة على الأوامر الإنتاجية ومن ثم تغيير أساس التوزيع مرة أخرى بأساس أكثر ملائمة وأدق فى النتائج

بالنسبة للقيود المحاسبية التى سوف يتم عملها لتحديد تكلفة المنتج تكون كالتالى

من حـ / الأوامر الإنتاجية تحت التشغيل إلى حـ / مراقبة مخزون المواد , حـ / ممراقبة الأجور , حـ / الأعباء الصناعية المحملة ويكون الإجمالى هو تكلفة الأمر الإنتاجى ثم يتم تحميل حساب مراقبة مخزون الإنتاج التام بقيمة المواد المنتجة بالقيد المحاسبى التالى من حـ /مراقبة مخزون الإنتاج التام (أو النصف مصنع فى حالة المواد النصف  مصنعة) إلى حـ / مراقبة الأوامر الإنتاجية تحت التشغيل بقيممة الأمر الإنتاجى وبذلك يكون ناتج قسمة قيمة الأمر الإنتاجى على عدد الوحدات المنتجة هو تكلفة انتاج الوحدة

مع ملاحظة ان هذا النظام هو نظام تكاليف بسيط لم يتطرق للموازنات التخطيطية والحساب على أساس التكلفة المعيارية وتحليل انحرافات التكاليف والمعالجة المحاسبية لهذه الإنحرافات

mahmoud ali
من قبل mahmoud ali , ERP Consultant , Hadaf Software Solutions Company

ايه هو نظام التكاليف الانسب لطبيعة نشاطى؟

خلونا نتفق فى البدايه ان ايا كان نظام التكاليفcosting system اللى بتتبعه وايا كان نوع المنتج اللى بتنتجه فاتكلفة المنتج بتاعك مش هاتتكون اكتر من 3 عناصر وهى المواد المباشره direct material والاجور المباشره direct labor والتكاليف الصناعيه الاخرى manufacturing overhead. ودورك فى النهايه انك تقدر تحدد هو المنتج بتاعك اتكلف اد ايه من ال3 عناصر دول وعلى هذا الاساس بتبدأ تسعر المنتج بتاعك وتبيعه بسعر يغطى تكلفته ويحققلك gross margin معقول .ايه هو نظام التكاليف الانسب لشغلى؟فى عندنا اكتر من نظام تكاليف ممكن نستخدمه واختيارك للنظام وال strategy اللى هاتمشى عليها بيكون مبنى على طبيعة شغلك وعلى نوع المنتج اللى بتنتجه, عندنا على سبيل المثال مصانع الخرسانه الجاهزه واللى الشغل فيها بيكون مبنى على حسب متطلبات ومعايير العميل وفى الحاله دى انسب استراتيجيه ممكن تتبعها ونظام التكاليف المناسب هو  نظام تكاليف  الاوامر الانتاجيه job-order costingواللى من خلاله مابقدرش ادى امر انتاج الا لما العميل يطلب الاول او ممكن امشى حسب Schedule اوخطه زمنيه معينه للانتاج حسب الطلبات المسبقه للعملاء.ومن ناحيه تانيه عندنا مصانع انتاج الاخشاب ودى #اولا انتاجها بيكون نمطى وبنتج بكميات ضخمه عشان اقدر استغل كامل طاقتى الانتاجيه وبالتالى هاتحمل تكاليف اقل #وثانيا الانتاج عندى بيمر باكتر من مرحله عشان يوصل لشكله النهائي واقدر ابيعه للعميل بالسعر المناسب.وهنا  نظام التكاليف المناسب وافضل استراتيجيه ممكن اتبعها هى استراتيجية المراحل الانتاجيه process -costingودورى هنا انى حدد تكلفة المنتج اد ايه فى كل مرحله من مراحل الانتاج وفى المرحله الاخيره تكلفته بقت كام بالظبط.

ازاى ابنى نظام التكاليف المناسب لشركتى؟

سواء كنت شغال مانويل او على برنامج تصنيع وسواء كان السيستم بتاعك مبنى على الاوامر او المراحل الانتاجيه فى 3 محاور  مهمه فى تصميم نظام التكاليف لازم تاخدهم فى اعتبارك.

المحور الاول: وهو انك تبنى نظام مخزنى متكامل سواء مخازن خامات او مخازن منتجات تامه وتكود الاصناف عند فى شكل شجرى وتقسم المخازن بتاعتك بشكل مظبوط وكمان الاصناف تكونها فى شكل مجموعات ودا هايفيدك فى تقارير كتسير وكمان هايخليك تتحكم فى المخازن والاصناف بشكل كبير.ودا مهم فى انك تقدر تحدد بشكل دقيق هو النتج بتاعك اتكلف اد ايه بالظبط من المواد الخام.المحور الثانى: نظام دقيق لادارة الموارد البشريه واللى من خلاله بتقدر تتوصل لتكلفة العماله المباشره والغير مباشره وسواء كانت العماله شغاله باليوميه او بالانتاج او بالشهر وسواء كانت العماله شغلها مقتصر على مرحله واحده من مراحل الانتاج او على اكتر من مرحله عموما.المحور الثالث : ودا اهمهم وهو الربط مابين نظام التكاليف كنظام مستقل ليه تقاريره ومعاييره ومابين نظام المحاسبه الماليه وانك تقدر تترجم جميع الحركات اللى ممكن تتم داخل الاوبريشن الى قيود يوميه منظمه على حسابات موجوده عندك فى دليل الحسابات تقدر من خلالها تستخرج قوائم ماليه للشركه بتاعتك.

برنامج تصنيع وادارة التكاليف  هو احد مكونات منظومة Accflex ERP المتكامله  والذي يوفر تحكم كامل بالعملية الإنتاجية من حيث الخامات ، التكاليف و حتى تسعير الأصناف و السلع المنتجة.تتيج لك منظومة التصنيع تخطيط عمليات الإنتاج المتوقعة أو طلبات العملاء الجديدة، من خلال تحليل الوقت والخامات المطلوبة والمتاحة،كما يعطيك تحكم ممتاز لأرصدة الخامات والمنتجات بالمخازن وترجمة جميع حركات التصنيع الى قيود يوميه فى برنامج الحسابات العامههدف اكفليكس بتقدملك مجموعة برامج ونظم  فرعيه خاصه بجميع الانشطه الانتاجيه وتقدر تحصل على برنامج تصنيع متكامل خاص بنشاطك  للتتاكد من امكانيات البرنامج و كمان فيديو شرح كامل ليه و دليل خطوات مكتوب.لقراءة المزيد المقالات اضغط هنا

حسين محمد ياسين
من قبل حسين محمد ياسين , Finance Manager , مؤسسة عبد الماجد محمد العمر للمقاولات العامة

اتفق مع الاستاذ عصام فوزي .............................

amro ghonaim
من قبل amro ghonaim , Costing Manager , Mama Sauce Factory For Food Industries

انا اول حاجه عملتها  (اول قرار) لما صممت نظام تكاليف لمصنع لم يكن به هذا القسم ان حدد ت هل يتم العمل بشكل منفصل عن المحاسبه الماليه ام اندماج ....افضل بشكل منفصل ثم تحديد اى طريقه مناسبه طبقا لطبيعه الحركه الانتاجيه في المصنع هل طريقه الأوامر الانتاجيه ام مراحل الإنتاج .......