ما الفرق بين الإدارة الكفؤ والإدارة الفاعلة؟

تم إضافة السؤال من قبل حسن محمد حسن خميس , مدير الموارد البشرية ( بالإدارة العامة للمتابعة ) , الشركة العربية للصناعات الحديثة دالا للمياه والعصائر
تاريخ النشر: 2013/06/27

الإدارة الكفء هي التي تحقق أفضل النتائج أو المخرجات مقارنة بغيرها الإدارة الفعاله هي التي تختار أهداف واقعية حسب الاحتياجات .

اسماء سعيد
من قبل اسماء سعيد , Executive Secretary , House Pointer _ Real Estate & Projects Marketing

الإدارة الكفء هى التى تقوم بإدارة العمل من خلال إستخدام كل الموارد المتاحة من وقت ومال وجهد العاملين لإخراج أعلى عائد بدون نسبة هدر أو فاقد فى الموارد وتسعى دائما للتطوير لتقليل الفارق بين المدخلات والمخرجات فى العملية الانتاجية أما الإدارة الفاعلة فهى الأدارة التى تقوم بالعمل المطلوب منها تماما دون النظر لمدى الكفاءة او عامل الوقت الذى يتم فيه العمل فهى تقوم بنفس العمل ولكن دون الأخذ فى الإعتبار الموارد المهدرة أو مقياس الكفاءة من عدمه أو السعى للتطوير

Rehab Zidan
من قبل Rehab Zidan , Graphic Designer & 3D Artist - Freelancer , Freelance Websites

Effectiveness ....
Focuses on the desired result - Seeks successes - End of task most important - Oriented toward strategy and setting and keeping priorities - Uses a job description to define the work to be done and to set goals based on priorities - Attempts to find new ways to perform the task better - Anticipates change - Flexible when change requires it.
- Motivated toward growth - Constantly giving critical evaluation of a task.
Efficiency ....
Focuses on doing one's work in the correct manner - Seeks to avoid failure - Means or resource to do a task most important - Oriented toward keeping the present system going - Performs each of the stated duties of a job description in the correct manner.
- Concerned with keeping the status quo (things the way they are) - Reacts to change - Inflexible -- determined to carry out plans regardless of change.- Comfortable with keeping things as they are.
- Prone to keeping record of what is going on.

haytham laag
من قبل haytham laag

الفعاله فاعلية القائد بمدى الإنجاز الذي تحققه مجموعة العمل التابعة له في أهدافها .
الكفء أداء الأعمال الصحيحة بطريقة صحيحة

حازم عبد الحميد محمد دياب
من قبل حازم عبد الحميد محمد دياب , technical office manager , Kased Khair

الادارة الكفء هى ادارة تستطيع استغلال كافة الموارد المتاحة وتشير الكفاءة إلى العلاقة بين الموارد و النتائج .
وترتبط بمسألة ماهو مقدار المدخلات من المواد الخــام و الأموال و الناس اللازمة لتحقيق مستوى معين من المخرجات أو الهدف المنشود .
وتعني الكفاءة تحقيق أعــلى منفعة مقابل التكاليف ,و أن تكون المنظمة كفؤ يعني أن تحصل على أعلى ما يمكن من الهدف الذي تسعى إليه والإدارة الفاعلة هى أداء الأعمال الصحيحة: To Do Right Things

MoHaMeD AKO
من قبل MoHaMeD AKO , أخصائى مكتبات ووسائل تعليمية , مدرسة الصف المشتركة

الكفاءة هي تحقيق الأهداف بطريقة صحيحة تهتم بالمدخل في العملية الفاعلية هي تحقيق الأهداف الصحيحة تركز على المخرج من العملية

Efficient management achieves a goal or outcome using minimum resources or outputs.
For example: A manufacturing company outsources its hr department to contractors to reduce the overhead cost of health benefits, contributions to pension etc.
Effective management has a goal of getting the right results.
The tools implemented can be measured by results.
For example: A department store advertises “no sales-tax” weekend on all purchases.
Sales in two days surpass a usual week of sales.

The primary difference is efficiency is productivity concerned while effectiveness is quality concerned.
In other words, efficiency refers to how much resource (time, money, materials and effort) required in accomplishing a task.
Effectiveness refer to how well the job gets done, i.e., the output quality, zero defects.
In management, it is important to achieve high efficiency as well as effectiveness.
The relative emphasis to be given to efficiency and effectiveness will depend from situation to situation.
For example, we must be careful to control the quantity and cost of water used in a factory during routine operations.
However, if the same factory is on fire, we will not think twice about using whatever water can be made available for putting out the fire.

حسن محمد حسن خميس
من قبل حسن محمد حسن خميس , مدير الموارد البشرية ( بالإدارة العامة للمتابعة ) , الشركة العربية للصناعات الحديثة دالا للمياه والعصائر

كم انا سعيد لتفاعلكم مع سؤالي المطروح واشكركم على الإجابات الممتازة التي ارسلتموها واود ان اضيف اختصار لإجابة السؤال وهي : الكفاءة بأختصار : هي تحقيق الأهداف بطريقة صحيحة ، ( تهتم بالمدخل في العملية ) .
الفاعلية بأختصار : هي تحقيق الأهداف الصحيحة ، (تركز على المخرج من العملية ) .