حتى أصبح محاسب محترف مادا يجب أن يتوفر من معلومات مهارات؟

تم إضافة السؤال من قبل نبيلة نبيلة , INGENIEUR EN BIOLOGIE & CADRE FINANCIER , LABORATOIRE CENTRAL VETERINAIRE
تاريخ النشر: 2016/01/03
Mohamed matar
من قبل Mohamed matar , Finance Manager , ASG Group

متفق  مع اجابة الاستاذ عبد العزيز والاستاذ مقبول اضافة الي الدارية بالمبادئ والفروض والمعايير المحاسبية

احمد اسماعيل محمد على
من قبل احمد اسماعيل محمد على , محاسب , مؤسسة اكسبيرت فى المحاسبة

لازم اكون فاهم اساسيات المحاسبه خصوصا لو انا حديث التخرج فى دورات بتسعدك على كده زى المحاسب المحترف والمحاسب المالى المعتمد وده كله موجود فى نقابة المحاسبين فى العباسيه فى القاهره طيب انا عايز راتب اعلى وشركات كبيره؟ لازم تكون بتعرف انجليزى يكفيك9 مستويات من الجامعه الامركيه فى القاهره فى فرع فى الزمالك وفى فرع فى ميدان التحرير روح الى يريحك ولو لازم يا بطل تعرف كومبيوتر وخصوصا مجموعة الافس ومشهوره بشهادة ICDL هتزود عليها المحاسبه الالكترونيه عشان تتعلم البرامج الجاهزه فى المحاسبه زى البتش ترى والكويك بكس وغرهم مع ده كله عايز اعمل حاجه تفدنى فى المستقبل !يبقى لازم تاخد شهاده مهنيه يعنى واحده من دول ؟ ببساطة كده دول اهم و اشهر3 شهادات في مجال المحاسبة و المراجعة و الادارة المالية ودول بيعتبروا من اهم الشهادات المطلوبة من الشركات الكبيرة زي حازم حسنKPMG او من البنوك زي بنكCIB مثلاً عايز تتأكد من كلامنا تقدر تشوف الوظائف اللي بتنزل وهتلاقي الشهادات دي مطلوبة خاصةً في الوظائف الكبيرة فلو انت موظف بالفعل هتبقي فرصتك حلوة جداً عشان تترقي لو معاك الشهادات دي لو لسه بتدور علي شغل يبقي بشهادة واحدة من دول هتبقي مميز جداً عن المليون واحد اللي بيتخرجو من تجارة كل سنة ‏‎طيب تمام السؤال هنا اخد انهي شهادة؟ و انهي واحدة اهمهم و احسنهم وليه مسبنيش من الكلام ده كله واركز في الماجستير او الدكتوراه؟ ماشي اول حاجة الفرق بينهم و بين الماجستير و الدكتوراه ان دي شهادات مهنية يعني خاصة بسوق العمل اكتر من الماجستير و الدكتوراه اللي بيبقي تركيزه الاساسي علي كونه شهادة اكاديمية خاصة اكتر بالتدريس الجامعي و الاكاديمي.

طيب انهي احسن ليا؟! ده بيعتمد علي التخصص اللي انت عايز تكمل فيه يعني مينفعش قاقولك الCMA احسن من الCFA ولا العكس عشان ببساطة كل حاجة ليها مجالها وطريقها المستقل عن التاني...طيب وبعدين!! ولا اي حاجة هنتكلم عن كل شهادة لوحدها وانت علي اساس اللي هتقراه هتحدد انت انهي واحدة مناسبة ليك

نبدء بال#CMA: CMA اختصار Certified Management Accountant وهي شهادة المحاسب الاداري المعتمد ودي شهاده مهمة جداً للناس الي عيازه تشتغل في المحاسبة المالية و الادارية. واالي بياخد الشهادة دي بيبقي اخد زمالة الجمعية الامريكية للمحاسبين IMA واللي هي مصدر الشهادة بالولايات المتحدة الامريكية وبتبقي ساعتها محاسب اداري معترف بيه دولياً او محاسب تكاليف. واللي بيميزك عان ناس كتير عايزه تشتغل في نفس المجاال grin emoticon تقدر تعرف اكتر عن الCMA من اللنك ده: www.imanet.org/cma-certification

تاني شهادة ال#CPA: CPA اختصار Certified Public Accountant ودي شهادة مرتبطة بالمراجعة المالية Auditing و بتتعلم فيها كل اللي هتحتاجه في مجال المراجعة ودي بتحصل فيها علي زمالة المجمع الامريكي للمحاسبين القانونين AICPA. تقدر تعرف اكتر عن الCPA من اللنك ده: www.aicpa.org

تالت شهادة ال#CFA: CFA اختصار لCertified Financial Analyst ودي تخصصها في التحليل المالي Financeودي شهادة مهمة جداً جداً جداً في مجال التمويل المالي و الاستثما بالبورصة وبتحصل فيها علي زمالة المحللين الماليين بالولايات المتحدة الامريكية. تقدر تعرف اكتر عن الCFA من اللنك ده: www.cfainstitute.org

اعرف فى النهايه ان العلم لا ينتهى ابد من الان وقسم وقتك وبالتوفيق.

Waleed Abdul Kader
من قبل Waleed Abdul Kader , مدقق محاسبة رئيسي Senior Auditor، مدير موقع www.f2aw.com , يسري وشركاه لتدقيق الحسابات Youssry & Co Auditing

 المهارات تختلف تماماً عن المعلومات

هناك أشياء مهنية يجب أن تتعلميها والمحاسب المحترف دائماً يتعلم كل يوم شيء جديد

فكل يوم يجب أن يكون هناك شيء للتعلم ومعرفة شيء جديد

ولكي يكون لديك الخبره الكافية فهي تأتي بالعمل فلا علم بدون عمل ولا عمل بدون علم

المحاسبة ليست سهله ولا صعبة ولكنها تأتي بالعمل والعلم والممارسه والوظيفة قد تفيد وتضر احياناً في مجال الخبره

هناك مهارات شخصية يجب أن تتوفر في أي شخص محترف

منها الهدوء وعدم التسرع والتركيز وعدم التفكير في تفاهات الامور

وأن يكون كل مشكلة بالنسبة له تحدي جديد لتعلم شيء جديد

أعطيكي مثلاُ

كنت في شركة ما وكنت أنا المحاسب الوحيد مع كبر حجم الشركة وكان هناك مدير حسابات زي قلته لا يوجه قيود ولا يفعل شيء غير الكلام الكثير في اجتماعات مجلس الاداره بناءاً على الورق الذي أمده أنا بيه

في يوم من الايام برنامج المحاسبة سقط في الشركة والبيانات أصبحت غير صالحة وهناك عمل من6 شهور ضاع

فكان رئيس مجلس الاداره ومدير الحسابات كأنهم فقدوا عزيزاً لديهم والعصبيه والحزن وكيف وشو بنسوي وي وي وي وي

المهم مع هذا الاستياء الشديد من الكل الوحيد صاحب الأعصاب الهاديه هو أنا فأنا واخد الموضوع ببساطه

فجاء المدير صاحبنا وسألنا .. ليه كلنا مضايقين على البيانات الي ضاعت إلا أنت هادي وكأن لم يحدث شيء

قلت له .. هذا العمل الذي ضاع والذي هو عمل لحسابات سته شهور .. أنته حتدخل قيود تاني ...

قال لي لا ... أنته الي بتعمله

قلت له .. هل ستعيد ترتيب الحسابات من جديد والتدقيق لمعرفه البيانات بعد الادخال

قال لي لا .. أنته الي بتعمله

قلت له .. علشان كده لازم أكون هادي لأني الوحيد الي قادر أعمل الحاجات دي .. فلازم أكون هادي علشان أركز .. وأعمل هذا العمل من جديد وأشوف أبسط الأفكار لكي أعيد هذا العمل أسرع وقد يكون أحسن

وبصراحه ما حزنت على شيء ضاع مني أو مشكلة واجهتني إلا ووجد أني عملت الملف الضائع ده أفضل وأسهل من الاول

--

فهدوء الاعصاب والتركيز مهم لكل شخص يريد أن يكون محترف في عملة

http://www.f2aw.com/lecture/simply_what_accountant_do.htm

ده سؤال .. إذا كنت أريد أن أكون محاسب  .. فماذا يفعل المحاسبون الذيين نريد أن نكون مثلهم

ملاحظة أنا ركزت على المهارات لدى الأنسان نفسه المطلوبه في المحاسب وليس على ماذا يدرس ليكون ولكن تكلمت عن المهاره فقط

تحياتي واحتراماتي

مقبول محمد جلال علي
من قبل مقبول محمد جلال علي , General Accountant , شركة جودت للمقاولات

الاطلاع المستمر علي كل جديد في المجال ومواكبة التطور المستمر مثل معرفة العمل علي البرامج المحاسبية الخاصة الجاهزة الاطلاع علي المعايير سواء الدولية أو الخاصة بالبلد نفسه المناقشات مع الزملاء الأكثر خبرة في المجال يضيف الكثير بالإضافة إلي الدورات التدريبية والدراسة مثلا cpa و cma وغيرها من الزملات التي ترفع من مستوي أي محاسب وبالتأكيد الممارسة الفعلية والعمل هو من يثقل الخبرات فالعمل هو الحدث الذي يقابلنا به مشاكل ومن خلال البحث عن حلول لهذه المشاكل تأتي الخبرات

تمكن من الفهم اساسيات والفروض المحاسبية ومشكلات المحاسبة بشكل دقيق والفهم عميق لتتكمن من حل اي القيد محاسبي من خلال شهادة البكالوريس التفوق بتخصص وللمزيد من المعلومات و لمعرفة اشياء جديدة تركيز على الدورات المحاسبية مختلف انواعها

marou ned
من قبل marou ned

الانتباه و الدقة و سرعة الحساب

يتطلب ذلك

نوعين من المهارات

مهارات التخصص

المحاسبة بانواعها

استخدام الحاسب والتكنولوجيا المحاسبية

اتقان لغة غير لغتك الام على الاقل

المهارات الحياتية

التواصل والقيادة والتفاوض والخ

الحزم مطلوب جدا لمن يعمل بالأرقام وتكوين سمعة حسنة

abdelaziz allam
من قبل abdelaziz allam , محاسب اول , شركة كامبردج مصر للاستثمار التعليمي ش.م.م

التدريب في احد مكاتب المحاسبة المحترمة, التدريب علي استخدام البرامج المحاسبية ويمكن بعد  ذلك محاول الحصول علي الشهادات المهنية الدولية مثل ال CMA

حسين محمد ياسين
من قبل حسين محمد ياسين , Finance Manager , مؤسسة عبد الماجد محمد العمر للمقاولات العامة

اتفق مع الزملاء .................................

Hazem Mohamed Abdelhafez
من قبل Hazem Mohamed Abdelhafez , مبيعات داخلي , HyPeR oNe

قوة الملاحظة  الدقة  التركيز

تعلم لغة  انجليزية ومفاهيم محاسبية

التدرب فى مركز محاسبة

ودورة محاسبة الكترونية

دورة icdl وخاصة جزئية الاكسل.

كل المحاسبيين درسوا المحاسبة فى الكليات ولكن فى العمل يظهر الاختلاف, لذلك اعتقد ان المهارات التى يجب ان تتوافر فى اى محاسب و خصوصا ان اراد ان يكون محترفا

 اولا: ان يكون قوى الملاحظة عند عمل او مراجعة المستندات  وخاصة فيما يتعلق بأدق التفاصيل الموجود فى المستند .

ثانيا : اخذ كامل الوقت فى كل مستند وعدم التسرع

cma.cia,cba..... ثالثا : الحصول على احدى الشهادات العالمية فى المحاسبة ا المراجعة

 رابعا : الدقة اهم المهارات. ففى كتير من الاحيان تجد محاسبيين فى بنوك او شركات وحاصلين على شهادات ولكن للاسف يقعوا فى اخطاء كتيرة وقاتلة

 خامسا: ترتيب اعمله اليومية و وضع الاولويات حسب الاهمية من خلال متابعه وجهة نظر الرئيس المباشر لتجنب التضارب

 سادسا:المرونة فى العمل وتقبل العمل تحت ضغط بدون عصبيية او ضمن مجموعة