ما هي اهم طرق اهلاك الأصول الثابتة ؟ وما الفرق بينها؟

تم إضافة السؤال من قبل mohammed elkheniny , Financial Controller , DNM FOR SPINNING& WEAVING AND DYING
تاريخ النشر: 2014/12/04
mahmoud ali
من قبل mahmoud ali , ERP Consultant , Hadaf Software Solutions Company

ليه بحسب اهلاك الاصول الثابته؟تفتكروا ايه المدلول اللى بنفهمة من القيد ده؟من ح مصروف الاهلاك dep,expenseالى ح مجمع الاهلاك Acc,depتعالوا نبص على الامور من فوق شويتين عشان نفهم القصه ماشيه اذاي ونسيستم الدنيا شويتينفى البدايه خلونا نتفق ان اللى بيميز شغلك كمحاسب فاهم انت بتعمل ايه وعارف مين بيودى على فين هو تطبيقك للاسس والمبادئ المحاسبيه المتعارف عليها..من أهم الأسس المحاسبيه اللى بنطبقها فىشغلنا وبنفصح عنها صراحتا وبيسببلنا مشاكل مع غير المحاسبين هو #أساس_الاستحقاق ..بيقول ايه أساس الأستحقاق ده؟؟اساس الاستحقاق بيقولى ياباش محاسب حمل السنه الماليه بتاعتك بما يخصها من مصروفات وبما يخصها من ايراد بصرف النظر عن انك دفعت مصروفك ده كاش او اتحسب عليك اجل ..وبصرف النظر عن انك حصلت ايراداتك كاش أو حملتها على حساب العملاء اجل عشان فى النهايه مبلغ صافى الربح اللى بيطلع من قايمه الدخل بنسميه صافى الربح #المستحق عن العاموبكدا لما بعمل قيد بيع اجل بيقول:من ح العميلالى ح المبيعاتبعترف بايراد دخلى السنادي رغم انى ماحصلتوش ودا لانى السنادي حققت فيها البيع ولما بعمل القيد ده : من ح مصروف الاهلاك الى ح مجمع الاهلاكبعترف بمصروف اهلاك السنادي وبخصمه من الايراد رغم انى ماطلعتش اى فلوس من الخزنه او البنك#نرجع_لموضوعنا :لما بنشترى اصل ثابت عشان نستخدمه فى شغلنا وليكن مثلا ب 100000ج بقول 100000 من ح الاصل الثابت100000 الى ح الكاش او الدائنينمافيش اى تأثير حصل على القوائم الماليه غير ان الفلوس طلعت من بند الاصول المتداوله في شكل فلوس ونطت على بند الاصول الثابته فى شكل سيارات او الات فى نفس الميزانيهالمفروض ان ال100000ج دول فلوس طلعت منى عشان استفيد بيها لفترات جايه فمن باب العداله انى اوزع التكاليف دي على سنوات الاستفاده منها مش اول سنه بسيعنى فى اول سنه بقول انى استفدت من الاصل اللى كنت شاريه ب10000 ده بمقدار 10%فابقول :10000 ج من ح مصروف الاهلاك10000 ج الى ح مجمع الاهلاكمصروف الاهلاك برميه فى قايمه الدخل ومجمع الاهلاك بخصمه من قيمه الاصل عشان اوصل لقيمته الدفتريه اللى هاتساوى 90000ج فى اخر اول سنه وبكدا ضربت عصفورين بحجر#الاول انى ماظلمتش السنادى وحملتها بال100000كلهم لا دا انا بقول ان السنادى استفادت ب 10% من الاصل يبقا تتحمل ب 10 % من تكلفته وهكذا لباقى السنوات وبكدا طبقت اساس الاستحقاق وماشي صح#ثانيا ودا الاهم بقول ان القيمه الصافيه للاصل بتاعى بعد ماشيلت منه رصيد مجمع اهلاكه بقت ب90000 ج وبكدا انا شغال وعينى على الاصل ومنتبه ان كمان شويه هاحتاج اجدد الاصل ده او استبعده واشيل غيره قبل مارصيده يوصل لصفر واقع فى ازمه واقدر استعد لخطه الاحلال والتجديد...عرفتوا ليه بنحسب الاهلاك؟للمزيد من المقالات:https://goo.gl/MvvxKJ

Salah Othman Yousef Alshambaati
من قبل Salah Othman Yousef Alshambaati , مدير ادارة الحسابات , شركة انفال الجديدة للتجارة والمقاولات

طرق حساب اهلاك الاصول الثابتة :

1 – طرقة القسط الثابت

2 – طريقة القسط المتناقص

3 – طريقة إعادة التقدير

4 – طريقة معدل النفاذ

5 – طريقة معدل إهلاك الساعة

6 – طريقة الدفعات السنوية

7 –طريقة بوليصة التأمين

8 – طريقة قسط الإهلاك المستثمر

mona Ebrahim
من قبل mona Ebrahim , marketing , hadafsoluitons

ايه هو نظام التكاليف الانسب لشغلى؟

خلونا نتفق فى البدايه ان ايا كان نظام التكاليفcosting system اللى بتتبعه وايا كان نوع المنتج اللى بتنتجه فاتكلفة المنتج بتاعك مش هاتتكون اكتر من3 عناصر وهى المواد المباشره direct material والاجور المباشره direct labor والتكاليف الصناعيه الاخرى manufacturing overhead. ودورك فى النهايه انك تقدر تحدد هو المنتج بتاعك اتكلف اد ايه من ال3 عناصر دول وعلى هذا الاساس بتبدأ تسعر المنتج بتاعك وتبيعه بسعر يغطى تكلفته ويحققلك gross margin معقول .ايه هو نظام التكاليف الانسب لشغلى؟فى عندنا اكتر من نظام تكاليف ممكن نستخدمه واختيارك للنظام وال strategy اللى هاتمشى عليها بيكون مبنى على طبيعة شغلك وعلى نوع المنتج اللى بتنتجه, عندنا على سبيل المثال مصانع الخرسانه الجاهزه واللى الشغل فيها بيكون مبنى على حسب متطلبات ومعايير العميل وفى الحاله دى انسب استراتيجيه ممكن تتبعها هى استراتجية او نظام الاوامر الانتاجيه job-order costingواللى من خلاله مابقدرش ادى امر انتاج الا لما العميل يطلب الاول او ممكن امشى حسب Schedule اوخطه زمنيه معينه للانتاج حسب الطلبات المسبقه للعملاء.ومن ناحيه تانيه عندنا مصانع انتاج الاخشاب ودى #اولا انتاجها بيكون نمطى وبنتج بكميات ضخمه عشان اقدر استغل كامل طاقتى الانتاجيه وبالتالى هاتحمل تكاليف اقل #وثانيا الانتاج عندى بيمر باكتر من مرحله عشان يوصل لشكله النهائي واقدر ابيعه للعميل بالسعر المناسب.وهنا افضل استراتيجيه ممكن اتبعها هى استراتيجية المراحل الانتاجيه process -costingودورى هنا انى حدد تكلفة المنتج اد ايه فى كل مرحله من مراحل الانتاج وفى المرحله الاخيره تكلفته بقت كام بالظبط.ازاى ابنى نظام تكاليف؟سواء كان السيستم بتاعك مبنى على الاوامر او المراحل الانتاجيه فى3 محاور لازم تاخدهم فى اعتبارك:#المحور_الاول: وهو انك تبنى نظام مخزنى متكامل سواء مخازن خامات او مخازن منتجات تامه وتكود الاصناف عند فى شكل شجرى وتقسم المخازن بتاعتك بشكل مظبوط وكمان الاصناف تكونها فى شكل مجموعات ودا هايفيدك فى تقارير كتسير وكمان هايخليك تتحكم فى المخازن والاصناف بشكل كبير.ودا مهم فى انك تقدر تحدد بشكل دقيق هو النتج بتاعك اتكلف اد ايه بالظبط من المواد الخام.#المحور_الثانى: نظام دقيق لادارة الموارد البشريه واللى من خلاله بتقدر تتوصل لتكلفة العماله المباشره والغير مباشره وسواء كانت العماله شغاله باليوميه او بالانتاج او بالشهر وسواء كانت العماله شغلها مقتصر على مرحله واحده من مراحل الانتاج او على اكتر من مرحله عموما.#المحور_الثالث : ودا اهمهم وهو الربط مابين نظام التكاليف كنظام مستقل ليه تقاريره ومعاييره ومابين نظام المحاسبه الماليه وانك تقدر تترجم جميع الحركات اللى ممكن تتم داخل الاوبريشن الى قيود يوميه منظمه على حسابات موجوده عندك فى دليل الحسابات تقدر من خلالها تستخرج قوائم ماليه للشركه بتاعتك._______________________________________________برنامج التصنيع production هو احد منتجات شركه hadaf software solutions والذي يوفر تحكم كامل بالعملية الإنتاجية من حيث الخامات ، التكاليف و حتى تسعير الأصناف و السلع المنتجة.تتيج لك منظومة التصنيع تخطيط عمليات الإنتاج المتوقعة أو طلبات العملاء الجديدة، من خلال تحليل الوقت والخامات المطلوبة والمتاحة،كما يعطيك تحكم ممتاز لأرصدة الخامات والمنتجات بالمخازن#هدف_اكفليكس بتقدملك برنامج #الproduction بنسخه تجريبيه تقدر من خلالها تتاكد من امكانيات البرنامج و كمان فيديو شرح كامل ليه و دليل خطوات مكتوب.

eslam esmail
من قبل eslam esmail , Data entry , الحزب الوطني الديموقيراطي

– طرقة القسط الثابت و هي التي تحسب  من القيمه الدفتريه للاصل

طريقة القسط المتناقص و هي التي تحسب من القيمه السوقيه للاصل

طريقة اعادة التقدير تحسب علي قيمة الاصل الذي يحدده خبير اعادة التقدير

طريقة معدل النفاذ

طريقة معدل إلاهلاك الزمني

طريقة الدفعات السنوية او الاقساط السنويه

طريقة قسط الإهلاك المستثمر

عبد العزيز محمد abdul aziz
من قبل عبد العزيز محمد abdul aziz , رئيس حسابات , الجوهرة لصناعة الكرتون المضلع

الإهلاك هو ذلك النقص فى قيمة الأصل نتيجة عدة عوامل منها ما هو بالأصل ذاته كالإستخدام و الصيانة و منها ما هو مرتبط بالزمن كالتقادم

و من طرق حساب الإهلاك ما يلى :1 – طرقة القسط الثابت2 – طريقة القسط المتناقص3 – طريقة إعادة التقدير4 – طريقة معدل النفاذ5 – طريقة معدل إهلاك الساعة6 – طريقة الدفعات السنوية7 – طريقة بوليصة التأمين8 – طريقة قسط الإهلاك المستثمر

أولا : طريقة القسط الثابت. وتقوم هذه الطريقة على افتراض أن قيمة الأصل تتناقص بقيمة ثابتة من سنة لأخرى ومن ثم تقسم قيمة الأصل بالتساوى على عمره الإنتاجى المتوقع ، وبالتالى فإن الإهلاك السنوى يكون ثابت من سنة لأخرى

ثانيا : طريقة القسط المتناقص فى هذه الطريقة يتم حساب قسط الإهلاك السنوى على قيمة الأصل الصافية ، أى على أساس قيمة الأصل بعد استنزال الإهلاكات السابقة  وتؤدى هذه الطريقة إلى تحميل السنوات الأولى بالعبء الأكبر من الإهلاك وتقليل هذا العبء بمضى المدة.ثالثا :  طريقة إعادة التقدير

وطبقا لهذه الطريقة يعاد تقدير الأصل فى نهاية كل فترة مالية ويتمثل الإهلاك فى الفرق بين قيمة الأصل فى أول الفترة وآخرها وذلك بعد عمل التسويات اللازمة لما تم شراءه أو بيعه خلال الفترة

رابعا :طريقة معدل النفاذ

طبقا لهذه الطريقة يتم الوصول إلى قيمة الإهلاك عن طريق قسمة تكلفة الأصل الكلية ( ثمن الشراء + النفقات الاستكشافية وخلافه ) على عدد الوحدات المقدر إنتاجها من هذا الأصل كأطنان البترول أو الأمتار المكعبة من الأحجار فينتج ما يسمى بمعدل الاستخدام يتم ضرب هذا المعدل فى عدد الوحدات التى يتم إنتاجها أو استخراجها فى فترة معينة فنحصل على قيمة الإهلاك عن هذه الفترة

خامسا: طريقة معدل إهلاك الساعة

فى هذه الطريقة يتم تقدير عدد الساعات التى ستعملها الآلة خلال عمرها الإنتاجى ، وبقسمة تكلفة الآلة على عدد الساعات نصل لمعدل الإهلاك فى الساعة ، وبضرب هذا المعدل فى عدد الساعات التى استخدمت فيها الآلة خلال فترة معينة ينتج قسط قسط الإهلاك الخاص بهذه الفترة

سادسا :طريقة الدفعات السنوية

وتقوم هذه الطريقة على اعتبار أن قيمة الأصل تستثمر فى المشروع بمعدل معين ، وأن قيمة الأصل مضافا لها الفوائد يتم إهلاكها على دفعات سنوية بحيث تصبح هذه القيمة الإجمالية صفرا فى نهاية الحياه الإنتاجية للأصل

سابعا:طريقة بوليصة التأمين

وطبقا لهذه الطريقة يلجأ المشروع إلى إحدى شركات التأمين لتصدر له بوليصة تأمين يدفع المشروع فيها قسطا سنويا معينا بشرط حصوله على قيمة الآلة المطلوب شرائها وذلك فى نهاية العمر الإنتاجى للآلة القديمة المستخرج عنها البوليصة ثامنا : طريقة قسط الإهلاك المستثمر

وطبقا لهذه الطريقة تقوم المنشأة باستثمار مبلغ نقدى مقابل قسط الإهلاك فى أوراق مالية من الدرجة الأولى وذلك بصفة مستمرة فى نهاية كل فترة مالية حتى يصبح مجموع الإهلاكات فى نهاية العمر الإنتاجى للأصل مساويا لتكلفته ، وهنا يقوم المشروع ببيع الأوراق المالية واستخدام ثمن البيع فى شراء أصل جديد يحل محل الأصل المستهلك .