, ما هو الفرق فى وظيفة مهندس معمارى مكتب فنى لشركة مقاولات ومكتب استشارى هندسى ,داخل العمل فى كل من هما , والتطور المهنى العائد على المهندس

المطلوب من المهندس المعمارى لوظيفة مكتب فنى لشركة مقاولات المطلوب من المهندس المعمارى لوظيفة مكتب فنى لشركة استشارات هندسية

تم إضافة السؤال من قبل شريف محمد نبيل محمد درويش , Technical Office Team Leader , INERTIA Construction
تاريخ النشر: 2014/05/15
Samy Abdelhamid PMP LEED GA
من قبل Samy Abdelhamid PMP LEED GA , Technical Manager , The Second Construction CO. LTD of China Construction Third Engineering Bureau (CSCEC)

اختلاف كامل فى المسؤليات و المهام فمهندس المكتب الفني مسؤول بشكل مباشر عن عملية التنسيق coordination بين جميع البنود و الاعمال الداخلية و الخارجيه و خاصة اعمال ال MEP و من ثم اصدار لوحات الGeneral arrangement و هي لوحات ابعاد الخرسانة المسلحه التى تذهب لقسم التصميم الانشائي حتى يبدا عملية التسليح بالاضافة لاشرافة على جميع المقولين و البنود المختلفة طبعا دة بالنسبة للمشاريع الضخمه و فى الغالب المشروع يتطلب فرقة من المعماريين لمتابعة هذا الكم الهائل من الاعمال  أما بالنسبة للمكاتب الاستشارية فامطلوب من المعماري مراجعة جميع ما سبق و اعطاء الموافقة لبداية التنفيذ مع التاكد من المطابقة لشروط العقد و الاكواد المختلفة و لكن عملية المراجعة تختلف جذريا عن عملية الاصدار لذا انصحك بالعمل كمكتب فنى فى بداية حياتك حتى تكتسب الخبرات الازمة لتكون استشاري جيد في النهاية فسوف تسمع كثيرا عند بداية عملك عن الاستشاريين الذين يمكن التلاعب بهم نظرا لنقص تمرسهم و خبراتهم بالنسبة للمقاول الشاطر و بالتوفيق .

اضافة الي أجابة المهندس سامي الافادة في المكتب الفني تكون لا نهائية مع اختلاطه ايضا بخبرات الزملاء الاقدم واكتساب الخبرات التي تفيده مستقبلا من الناحية العملية اكثر من النظرية كما انصح اليجانب المكتب الفني ان يكون في تطوير من زاته والحصول علي ماجستير

Essam  Abdalla
من قبل Essam Abdalla , PMO Manager , Thabat construction Co.

واقع الحال في اغلب المشاريع يقول ان مستندات التصميم التي تطرح تكون غير مكتملة وربما متضاربة ولا تغطي احتياجات المالك المتغيرة وبالتالي تكون هناك فرصة للمكتب الفني للمقاول لاقتراح الحلول التصميمية واعتمادها من استشاري الاشراف وهنا يكون دور المكتب الفني للمقاول في تعديل التصميم المعماري والانشائي وما يلحق بهما من الكتروميكانيكال وما يلحق كل ذلك من رسومات تنفيذية ومواصفات مقترحة بديلة ويتطلب ذلك ادارة لعملية التغيير تحتاج من مهندسي المكتب الفني خلفية عن ادارة المشاريع والمطالبات الزمنية والمالية بالتعاون مع المختصين بذلك في المكتب الفني وادارة المشروع ... كل هذا يثري التجربة لدي المهندس المعماري الذي يلتحق بمكتب فني لشركة مقاولات كبيرة ويكسبه خبرة متنوعة بخلاف ماتعود عليه من اسكتشات التصميم والابداع فيه التي يبرز فيها قلة معدودة من المعماريين ويتحول المعظم الي المراجعة الفنية النمطية لدي المكاتب الاستشارية.

Mohamed Tharwat
من قبل Mohamed Tharwat , Executive Manager , Surveying Home Company

اعتقد ان المهندس المعماري افضل له العمل بمكتب استشارات هندسية لان العمارة عامة تعتمد ع الابتكار والابداع

انا كمهندس مدني بشتغل في الموقع شغلي وشغل مهندس معماري واحيانا شغل مهندسين الميكانيكا والكهرباء كمان

والمعماري ممكن يقوم بنفس الدور في الموقع

اما في المكتب الهندسي صعب اقوم بدور المعماري خاصة مع كثرة البرامج المستخدمة في التصميمات المعمارية

Mohamed shaker PMP® Certified
من قبل Mohamed shaker PMP® Certified , Construction Manager , AL TAFUF COMPANY(STS)

مهندس شركة المقاولات عمليا يقوم بلاتنسيق بين جميع الاقسام ومراجعة الكميات والمواصفات ومن ثم ايجاد الثغرات التي يمكن ان يقع فيها المقاول في المخططاتوتؤدي الي خسارته الماديه بالاضافه الي عمل ميع المخططات التنفيذيه للموقع والتنفيذ بالاضافه الي ايجاد حلول للمشاكل ان وجدت

مهندس المكتب الاستشاري فقط يقوم بالمراجعه علي اعمال المقاول واستلامها ومن المفترض حل المشاكل للمقاول وهو الحكم بين المقاول والمالك

ahmed ahmed
من قبل ahmed ahmed

اذا كنت تبحث عن برنامج حسابات . يحمل عنك عبء إدارة شركتك . ويمدك بالتقارير الوفية . ويجمع كل برامج محاسبة الفرعية مثل برنامج مخازنوبرنامج العملاء و الموردين و برنامج مبيعات و برنامج المشتريات و برنامج محاسبة المقاولات وبرنامج البنوك وبرنامج شؤون العاملين في برنامج واحد و يغطى كافة فروع علم المحاسبة ( محاسبة الشركات - محاسبة التكاليف - محاسبة المالية  ) فاليك برامج حسابات dexef

yasser bakdash
من قبل yasser bakdash , مدير , projects managment

المكتب الاستشاري دوره الرئيسي -تصميم- والمعماري مهمته مصمم -وينتج مخططات تصميميه واجهات مقاطع افقيه وعموديه وناظير وخلافه

المفاول منفذ يستلم المخططات التصميميه ويعمل مخططات تنفيذيه -الورشه- لايصمم

Mahmoud  Ahmed Abd Elhamid
من قبل Mahmoud Ahmed Abd Elhamid , Sales Engineer , Blanca Engineered Solutions LLC

يعني إيه  مهندس مكتب فنى !!؟ وظيفة مهندس المكتب الفني تعتبر من أهم الوظايف في أي مشروع على الإطلاق...؟طب يعني إيه أصلاً مهندس المكتب الفني؟ و إيه مسئولياته؟ و إزاي تبقى مهندس مكتب فني..؟

سواءً كانت الشركة تتبع المالك أو الإستشاري أو المقاول لازم يكون عندهم قسم اسمه قسم المكتب الفني أو على الأقل مهندس بيقوم بمهام المكتب الفنيالمكتب الفني لأي مشروع بيكون عبارة عن من مجموعة من المهندسين يرأسهم مدير المكتب الفني و يتبع إدارة المشروع مباشرةً، و مهندسين المكتب الفني بيكونوا مسئولين عن العديد من الوظائف الهامة و اللي بنعتبرها عصب المشروع و مانقدرش نستغنى عنها زي:

إعداد مقايسة المشروععمل حصر الكميات الهندسي للبنود من اللوحاتتحليل أسعار البنود و تسعير المقايسةإعداد و تجهيز كافة المستندات اللازمة لدخول المناقصاتإعداد البرنامج الزمني للمشروع و عمل منحنى التدفق الماليإستلام الرسومات الهندسية المعتمدة من إستشاري المشروع و توزيعها على الإدارات المختلفة ( إدارة التنفيذ- إدارة المشتريات- إدارة التخطيط و المتابعة- إدارة المشروع ) • مطابقة اللوحات المعمارية مع اللوحات الإنشائية و مع لوحات الإلكتروميكانيكالإجراء التعديلات اللازمة على الرسومات و ردها للإستشاري للمراجعة و الإعتمادعمل الرسومات التشغيلية Work shop drawings • إعداد الرسومات طبقاً لما تم تنفيذه على الطبيعة As built drawings • عمل تعديل الأسعار و تقديم المطالبات المالية للمشروعإعداد مستخلصات المالك و مستخلصات مقاولي الباطنتمثيل الشركة في الإجتماعات الدوريةإعداد جميع ورقيات و تقارير المشروعإجراء المخاطبات و المراسلات مع كل أطراف المشروعحفظ جميع ملفات المشروع من مستندات و مخاطبات و محاضر إجتماع و تقارير و لوحات و مستخلصات بالمكتب الفنيتوثيق تسليم و إستلام المستندات و المخاطبات و اللوحات بين جميع العاملين بالمشروع

طب إيه مزايا انك تشتغل مهندس مكتب فني..؟ ===========================

1- تنوع الخبرات.. لأن مهندس المكتب الفني هو حلقة الربط بين التصميم و التنفيذ و إدارة المشروعات... يعني هاتلاقي نفسك بقيت فاهم في كل التخصصات تقريباً 2- شغله مش ممل زي شغل التصميم لأن فيه تنوع و مش متعب زي شغل الموقع لأنه بيكون في المكتب 3- البريستيج.. و ده لأن مهندس المكتب الفني دايماً بيكون على احتكاك مباشر بإدارة المشروع و ده بيخليه طول الوقت يحضر اجتماعات مع المديرين و دي حاجة بتخليه مهندس ليه وزنه في الشركة 4- الإستقرار.. لأن مهندس المكتب الفني بيكون ماسك في إيده خيوط كل حاجة مهمة في الشركة تقريباً فمش بسهولة إن الشركة تقدر تستغنى عنه بسهولة في أي وقت و تديله الصابونة زي مابيحصل في الأقسام التانية 5- سرعة الترقيات.. لأن شغل المكتب الفني بيأهلك لشغل إدارة المشروعات و دي الحاجة اللي أي مهندس يتمنى يشتغل فيها 6- احتراف البرامج.. علشان شغل المكتب الفني طول الوقت بتستخدم فيه برامج كتير زي الكاد و الإكسيل و البريمافيرا و أحيانا الريفيت.. فده بيخليك ماتنساش البرامج اللي اتعلمتها و بتقدر تطور مهاراتك فيها و تحترفها بسرعة 7- الرواتب.. و دي طبعاً حاجة تهم أي مهندس.. رواتب المكتب الفني غالباً بتكون رواتب محترمة نسبياً مقارنةً برواتب مهندسين التصميم 8- فرص العمل اللي بتكون متاحة في المكتب الفني بتكون كتير نسبياً و خاصة لحديثي التخرج 9- شغل المكتب الفني مناسب لمهندسين مدني أو مهندسين عمارة على السواء 10- أنسب وظيفه في المجال بتاعنا للمهندسات تحديداً

إزاي بقى تبقى مهندس مكتب فني..؟ ======================

عشان تشتغل مهندس مكتب فني لازم تتعلم شغل المكتب الفني زي الحصر الهندسي و المستخلصات و الشوب درووينج و التسعير.. و لازم كمان يبقى عندك فكرة كافية عن إدارة المشروعات زي العقود و المناقصات و البرامج الزمنية... إلخالبرامج الأساسية اللي لازم تكون عارفها كويس هي الأوتوكاد و الإكسيل.. و لو عاوز تبقى محترف يبقى يفضل تتعلم كمان البريمافيرا و الريفيتيفضل يكون عندك فكرة كافيه عن شغل التنفيذ عشان تقدر تكون متميز في المكتب الفنيلو انت لسه طالب و ما اخترتش مشروع التخرج بتاعك يبقى يفضل لو اخترت مشروع " إدارة مشروعات " ده هايساعدك في شغل المكتب الفنيروح مركز بحوث الإسكان اللي في الدقي و اشتري من هناك "كود إدارة المشروعات بـ24 جنيه" و ذاكره كويس

منقول . شكرا

ibrahim mostafa
من قبل ibrahim mostafa , مهندس معمارى , مكتب الجورى للاستشارات الهندسية

المهندس المعمارى بمكتب الاستشارات الهندسية : يقوم باعمال التصميم المعمارى بعد رؤية ارض الموقع واستلام اعمال المساحة ثم يقوم بالعمل على عدة افكار تصميمية ومراجعة المالك لاخذ موافقته على الفكرة النهائية ثم القيام بانهاء ذلك التصميم المعمارى وعمل المناظير ثلاثية الابعاد لتوضيح الفكرة التصميم اكثر لمراجعة المالك فيه ومن ثم يقوم استكمال باقى اعمال التصميم من مساقط افقية  مخططات واجهات وقطاعات  واعمال منظورية   واستكمال اعمال جداول الكميات المسعرة (طبقا لاسعار السوق ) وغير المسعرة  والمواصفات العامة والخاصة واعداد المذكرة التفسيرية للمشروع واعداد المصورات الجوية ومراجعة المالك فى كافة ذلك

المهندس المعمارى بمكتب المقاولات : يقوم بمراجعة التصميمات المعمارية  واعمال الshopdrawing والتى تشمل تفاصيل تفاصيل بالمخططات ومراجعتها مع الاستشارى واعتمادها من قبل الاستشارى لتنفيذها بارض الواقع والقيام باعمال الحصر للاعمال المنفذه بعد مراجعة جداول كميات الموضوعه من قبل الاستشارى وعليه ان يكون على دراية باسعار السوق كاملة لجميع البنود المذكورة بجداول الكميات عند سحب كراسة الشروط من قبل الجهة المالكة ودراستها جيدا قبل دخول هذا العطاء حتى لا يدخل فى قصة خسارة مالية نتيجة لعدم دراسة المشروع جيدا وحساب كمياته وذلك لان معظم دراسات المشاريع الكبيرة وايضا الصغيرة لا يخلو منها الخطأ .... وبذلك يستطيع ان يحقق الربح للمقاول وتجنب المشاكل

الاول رسام  عمل روتيني و الثاني مصمم  عمل متجدد  افق واسع

USAMA YOSSRY AHMED GENDIA
من قبل USAMA YOSSRY AHMED GENDIA , Resident Engineer , ACE ARAB CONSULANT ENGINEER - MOHARM BAKHOOM

م المكتب الفنى لشركة المقاولات مسئول عن :

* مطابقة كافة الرسومات مع الرسومات المعمارية لإستخراج التعارضات

* اصدار طلب الاستفسار عن التعارضات المكتشفة

* عمل الرسومات التنفيذية المعمارية

* تقديم طلبات الإعتماد وطرق التشغيل لكافة بنود العقد

اما مهندس الاستشارى فعلية :

* مراجعة ما سبق واعتمادة وابداء كافة الملاحظات الفنية علية

* تقديم الردود على كافة الاستفسارات

* مطابقة ما يتم تقديمة مع مواصفات المشروع والتأكد من تحقيق مواصفات المالك

* الإشراف على ما يتم تنفيذة طبقا للمواصفات الفنية للمشروعات والأكواد