كيفية احتساب ضريبة كسب العمل؟

تم إضافة السؤال من قبل walid hafez , رئيس الحسابات , النيل للاستثار العقارى
تاريخ النشر: 2013/10/26
احمد مصطفى
من قبل احمد مصطفى , محاسب عام , بابل للبرمجيات

ضريبة كسب العمل

بتجيب دخلك السنوي يعني مرتبك الأجمالي في الشهر و تضربه في ١٢ فيبقى عندك رقم إسمه دخلك السنوي الأجماليثانيا: لازم تعرف ان دخلك الخاضع للضريبة هوه دخلك بعد ما هتشيل منه قيمة التأمينات السنوية اللي بتتحملها كموظف و تشيل معاها ٧٠٠٠ جنيه إسمها أعفاء وظيفي هيطلعلك رقم .. خلليه على جنب .. الرقم ده إسمه صافي الوعاء الضريبي أو صافي الدخل الخاضع للضريبة ..نبتدي بأه نحسب بداية من إنك عرفت دخلك الصافي كام ..قانون الضرائب الجديد على الدخل 2018(١) هتجيب الرقم اللي خلليته على جنب و نبتدي نقسمة شرايح طبقا للقانون الموجود تحتالشريحه الأولى ٨٠٠٠ جنيه معفية من الضرايب يعني الضريبه “صفر”الشريحة التانية من ٨٠٠١ ل ٣٠٠٠٠ نسبة الضريبة ١٠% .. يعني الشريحه دي مبلغ الدخل الخاضع للضريبة ٢٢٠٠٠ جالشريحة التالتة من ٣٠٠٠١ ل ٤٥٠٠٠ نسبة الضريبة ١٥% .. يعني الشريحة دي مبلغ الدخل الخاضع للضريبة ١٥٠٠٠ جالشريحة الرابعة من ٤٥٠٠٠ ل ٢٠٠٠٠٠ نسبة الضريبة ٢٠% ..الشريحة الخامسة أكتر من ٢٠٠٠٠٠ جنيه و دي نسبة عليها ٢٢.٥%مقالات قد تعجبك ايضا : مهام المدير المالى  -  ماهى الاصول الغير ملموسة  -  المعالجة المحاسبية للهدايا والمنح

How-to-file-income-tax-singapore.jpg

طيب ندي مثالين لنوعين من الدخل عشان تفهم أسهل …– واحد دخله الشهري ٢٥ ألف جنيه (صافي) يعني السنوي ٣٠٠ ألف جنيه (صافي) بمعني بعد خصم التامينات و الأعفاء الوظيفي .. هتتحسب كدهالشريحه الأولى . ٨٠٠٠ معفاة قيمة الضريبة “صفر”  ... للمزيد

georgei assi
من قبل georgei assi , مدير حسابات , المجموعة السورية

طريقة احتساب ضريبة كسب العمل

نسبة الاعفاء الشخصى شهريا = (750جم ) سنويا =9000 جم

  1. الوعاء الضريبي الشهرى = الراتب المستحق – قيمة التامينات المستقطعة14% - حد الاعفاء الشهرى750 جم
  2. الوعاء الضريبي السنوى = الوعاء الضريبي الشهرى X 12 شهر

Michael Magdy
من قبل Michael Magdy , Chief accountant , speed trade

ضريبة كسب العمل هي الضريبة التي تحسب علي دخل العاملين بالشركات طبقا لقانون ضريبة الدخل رقم91 لسنة2005 و تعديلاتة

و هي تحسب بنسب حددها القانون في صورة شرائح

و تحسب علي صافي الدخل بعد استبعاد الاعفاءات و تقوم الشركة بالاستقطاع من الموظف و التوريد لمصلحة الضرائب

مثال :- يتقاضي شخص ما5000 جم كراتب شهري

كم يستحق علية من ضريبة ؟

اولا نقوم بتحويل المبلغ الشهري لسنوي بالضرب في12 -5000*12 =60000 جم سنوي

ثم نبدا بتخصيم الاعفاءات منها (ليست كل الاعفاءات التي نص عليها القانون)

اقساط التامينات الاجتماعية و اقساط التامين علي الحياة لصالحة و لصالح زوجتة و اولادة الفصر (طبقا للقوانين)

ثم خصم مبلغ7000 اعفاء شخصي طبقا للقانون11 لسنة2013

ثم خصم مبلغ5000 شريحة اولي معفاة

كدا يبقي المتبقي هو مبلغ48000 عبارة عن ال60000 -7000 اعفاء شخصي و5000 شريحة اولي معفاة

ثم يتم تقسيم ال48000 طبقا للشرائح التالية

الشريحة الثانية من5000 الي30000 نسبة10%

الشريحة الثالثة من30000 الي45000 نسبة15%

الشريحة الرابعة من45000 الي250000 نسبة20%

الشريحة الخامسة اكثر من250000 نسبة25%

طب ازاي الكلام دة ال48000 دول يبقو انهي شريحة ؟

يبقي30000 شريحة تانية (30000 *10%=3000)

و الباقي18000 شرحة ثالثة (18000*15%=2700)

اجمالي الضريبة المستحقة السنوية هو3000+2700 =5700 جم

اجمالي الضريبة المستحقة الشهرية هو5700 /12 =475

يستقطع من راتبة ال5000 -475 =4525 المبلغ المصروف لة مقابل الراتب

لمزيد من التفاصيل بالتعليق

خالص تحياتي ,,,

georgei assi
من قبل georgei assi , مدير حسابات , المجموعة السورية

  1. الوعاء الضريبي الشهرى = الراتب المستحق – قيمة التامينات المستقطعة14% - حد الاعفاء الشهرى
  2. الوعاء الضريبي السنوى = الوعاء الضريبي الشهرى 12 شهر

Abdulkhalik Helmy
من قبل Abdulkhalik Helmy , مدير مراجعة داخلية , شركة تنمية الريف المصرى الجديد

أخى مجدى .. مجهود مشكور فى شرح الشرائح الجديدة للقانون ولكن..

الشريحة المعفاه لا تسمى شريحة .

الشريحة الأولى من أى25 الف *10

أحى مجدى .. مجهود مشكور وجزاك الله خيرا.. ولكن

الشريحة المعفاة لا تسمى شريحة أولى بالقانون

الشريحة الأولى10% وتطبق على25 الف فقط وليس30

والشريحة الثانية15% وتطبق على15 الف فقط  والشريحة الثالثة تطبق على205 الف ـ اى الفرق بين المبلغين الأقصى والأدنى

وبالتالى بالنسبة لهذا الموظف فإن الضريبة السنوية =2500+2250+1600=6350  وشهرى529 جنيه.

وهذا كلة لم نتطرق لخصم نصيب العامل بالتأمينات الإجتماعية ولا وثائق التأمين أن وجدت ..

تحياتى

Sherif Mohamed
من قبل Sherif Mohamed , IT Administrator - part time , Y.N. & Co.,

حساب ضريبة كسب العمل والتأمينات الاجتماعية حساب المرتب الإجمالى اذا علم المرتب الصافى>>>اضغط هنا<<<<

Ayman Gad
من قبل Ayman Gad , مدير ادارة , عربية للتنمية و التطوير العمراني

السلام عليكم ورحمه الله وبركاته استاذنك محتاج اعرف كيفية حساب ضريبة كسب العمل و شكرا جزيلا علي اهتمام حضرتك

mohannad elhag
من قبل mohannad elhag , متحصل مبيعات , شركة الخبير للتشييد

هذا فى مصر  حد فيكم عارف الاجابى فى دولة السودان