ماهو اهم شيء يجب ان يركز عليه مدير المبيعات عندما يقوم باعداد المندوبين الجدد الذي تم باختيارهم ممن يملكون مقومات لرجل المبيعات من خلال دورة تاهيلية؟

تم الإعلان عن فرصة عمل في مجال المبيعات وبعد اجراء المقابلات الأولية تم اختيار نخة ممن يملكون المقومات الرئيسية لرجل المبيعات وعليه سيتم اخضاعهم لدورة تأهيل ليتم صقلهم كما يجب ليكونوا رجال مبيعات ناجحين فما هي النقاط الرئيسية التي يجب التركيز عليها

تم إضافة السؤال من قبل Bassam Farouh , management , Eye Contact Advertising
تاريخ النشر: 2016/01/21

اهم جوانب المبيعات لايمكن تعلمه الا بالتجارب العملية، ولكن من الامور المهمة التي يجب التركيز عليها هو التعامل مع الناس واهميته لنجاح العمل

Ali Ali
من قبل Ali Ali , technical support , HadafSolution

 محاسبة المبيعات بالتقسيط طريقة استرداد التكلفة بدورة المبيعات :-

 قيد محاسبي متعارف عليه بثبت بيه عملية بيع عادية بمبلغ مليون جنيه تمت لعميل معين بعد مابيتم استكمال دورة المبيعات أيًا كان شكلها أيه، وطبيعى إن القيد ده يظهر فى قائمة الدخل كإيراد وبالتالى هيزود ربح الفترة بمليون جنيه 1000000

- من حساب العميل.

- إلى حساب المبيعات.

* طيب أيه هايحصل لو كان المليون جنيه دى تخص عملية بيع بالتقسيط ممتدة ل3 سنين جايين؟

المعالجة المحاسبية وفقًا لنظام محاسبة المبيعات بالتقسيط:

أولًا: الضرايب هاتحاسبك على مليون جنيه إيراد فى حين أن المليون جنيه دول لسه هايتحصلوا على مدار 3 سنين ولو فعليًا ماعملتش غير البيعة دى هاتقع فى أزمة سيولة.

ثانيًا:مُلاك أو مساهمي الشركة هايطالبوا بتوزيعات أرباح وفعليًا مافيش سيولة حصلت.

ومن هنا تحصل مشكلة محاسبة المبيعات بالتقسيط

ولأن عملية الاعتراف بالإيراد والتوجيهات المحاسبية موضوع مش سهل وممكن يكون ليه تبعات خطيرة ، معايير المحاسبة خصصت أكتر من طريقة اتفادى بيها المشكلة دى وأقدر أعالج مشاكل محاسبة المبيعات بالتقسيط بإستخدام الطرق التالية.

1- طريقة استرداد التكلفة.

2- طرية مجمل الربح.

محاسبة المبيعات بالتقسيط - طريقة استرداد التكلفة وكيفية تطبيقها على برنامج الحسابات العامة:

لو أنا شغال بطريقة استرداد التكلفة فأنا مش هاعترف بإيراد أى عملية بيع غير لما احصّل التكلفة بتاعتى الأول، وبعد كدا أقول أنا كسبت كام ، فلسفة طريقة استرداد التكلفة كأحد الطرق المحاسبية المبيعات بالتقسيط، بتقوم على عدم الاعتراف باى إيراد ناتج عن عملية البيع إلا بعد تغطية تكلفة البضاعة المباعة من خلال الأقساط المحصلة، وبكدا ضريبيًا مش هادفع ضرايب غير لما أكسب فعليًا، ومش هاعترف بربح غير لما استرد كل تكلفة البضاعة المباعة.

- قيود محاسبة المبيعات بالتقسيط :

القيد الأول: بسجل عملية البيع و أثبت إجمالى القيمة المستحقة

من ح/مدينى مبيعات بالتقسيط Installment receivables

الى ح/مبيعات بالتقسيط Installment sales

وبكدا بقول أنى بعت للعملاء بتوعى مبيعات بالقسط قيمتها كذا

القيد الثانى: بثبت تكلفة البضاعة ال خرجت بالقيد ده:

من ح/ت المبيعاتcost of goods sold

الى ح/ المخزونinventory

ولحد دلوقت أنا ماشى محاسبيًا كأنى قمت بعملية أى عملية بيع عادية.

القيد الثالث:و ده بعمله فى آخر السنة بقفل تكلفة المبيعات و دورة المبيعات نفسها عشان رصيدهم يظهر بصفر عشان ماينفعش اعترف بإيراد مبيعات فى أول سنة وبثبت الاقفال بالقيد ده:

من ح/ مبيعات بالتقسيطinstallment sales

إلى مذكورين:

ح/تكلفة المبيعاتcost of goods sold

ح/مجمل الربح المؤجلdeferred gross profit

إثبات تحصيلات الأقساط :

كل قسط بحصله بثبته عادى جدًا

من ح/الكاش

الى ح/عملاء مبيعات التقسيط

وبفضل أكرر القيد ده مع كل قسط بحصله لغاية ما أحصل التكلفة بتاعتى وهنا هانبدأ نعترف بأرباح عملية البيع بالشكل ده:

من ح/مجمل الربج المؤجل deferred

الى ح/مجمل الربح المحقق.realized

كل قسط بعد كدا هايكون بنفس القيد اللى فات لحد ماالعمليه تنتهى

وطبعًا ح/مجمل الربح المحقق بيظهر فى قائمة الدخل income statement كبند مستقل بعد مجمل الربح.

ازاى تاخذ قرار البيع بالتقسيط وتتجنب المخاطرة

لأن قرار البيع بالتقسيط مش سهل وفيه مخاطرة ولازم يتم بناءًا على تحليل سليم ودقيق لقدرة العميل الائتمانية وكمان على اعتبارات التعاملات السابقة مع العميل عملنا نظام كامل لمعالجة عمليات البيع بالتقسيط مدعم بمجموعة هامة من التقارير وكمان التوجيهات محاسبية بتتم بشكل تلقائي لما يتم الموافقة على قرار التقسيط من اول اثبات استحقاق المديونية على العميل "والاعتراف بالإيراد" ومتابعة التحصيلات لغاية ما العميل يسدد اخر دفعة ويتقفل حسابه.

المعالجة المحاسبية من خلال برنامج ادارة المخازن:

برنامج إدارة المخازن بيعالج وبيوجه القيود المحاسبية لمحاسبة المبيعات بالتقسيط بناءًا على أشهر طريقتين بتنص عليهم المعايير ، سواء كانت طريقة المبيعات بالتقسيطInstallment Sales Method (طريقة مجمل الربح) وال من خلالها دى بعترف بالدخل الناتج عن عملية البيع فى كل دفعة بحصّل فيها الكاش فعليًا أو طريقة استرداد التكلفة Cost Recovery Method وال لو بتتبعها مابقولش أنى ربحت أى فلوس غير لما استرد الأول تكلفة البضاعة ال طلعت للعميل من خلال الأقساط.

يعمل برنامج إدارة المخازن بشكل مترابط وتكامل تام مع برنامج الحسابات العامة وبرنامج حسابات الخزينة والشيكات على قاعدة بيانات موحدة.

للتفاصيل أكثر حول الموضوع يمكن قراءة المقال من هنا :

محاسبة المبيعات بالتقسيط طريقة استرداد التكلفة بدورة المبيعات

أطلب عرض سعر لأفضل برنامج محاسبة فى مصر والشرق الأوسط من أكفليكس حالًا

و للتعرف أكثر حول البرامج المحاسبية من آكفليكس يمكن الدخول على الموقع :

https://accflex.com/