ما هي افضل قواعد البيانات التي يفضل أستخدامها عند بناء انظمة الويب Web Application?ولماذا؟

تم إضافة السؤال من قبل khalid alkhirbash , Development Manager , Capital Solutions company
تاريخ النشر: 2013/11/21
مجاهد الطيب عبيد
من قبل مجاهد الطيب عبيد , مطور برامج , بلدية محافظة محايل عسير

بلا شك افضل MySql لمرونتها وكفائتها العالية

أظن أن افضل قواعد البيانات التي يفضل أستخدامها عند بناء انظمة الويب Web Application هي الأوراكل عن طريق ال Apex

Mohammed Hantour
من قبل Mohammed Hantour , Senior Software Developer , King Faisal University

في البداية لازم نعرف أنواع قواعد البيانات لانه في عدة أنواع هيكلية لقواعد البيانات الشبكية والهرمية والعلائقية والكائنية ... إلخ.

والنوع المشهور وهي قواعد البيانات العلائقية Relational Database  زي Oracle , SQL Server ، MySQL .

وسميت علائقية لانها معتمدة علي تخزين البيانات في جداول ... والجداول بينها علاقات ربط .

اما قواعد البيانات الكائنية او OOP Database فدي من اسمها قاعدة معتمدة على الكائنات في بنيتها .

وفي نوع من قواعد البيانات اسمه Document Oriented Database ودي المتعارف عليها باسم No SQL ... اختصارا لـ Not Only SQL ... ودي بيتم تخزين البيانات فيها علي هيئة ملفات بصيغ مشهورة زي الـ xml و json وغيرها .

طيب علشان تحدد اي قاعدة بيانات افضل للويب ابلكيشن لازم تحدد الاول وظيفة الويب ابلكيشن فمثلا في بعض الاحيان لما يتعامل الابلكيشن مع بيانات كثيرة موزعة علي أكثر من خادم ففي هذه الحالة تحتاج لاستخدام  No SQL  بدلا من قواعد البيانات ذات الجداول العلائقية ودا الي بيسخدمه موقع زي الفيس بوك مثلا , بينما لو انت بتتعامل مع ابلكيشنز متخصصة اكتر زي ابلكيشن يعمل في شركة او جهة ففي الحالة دي Relational Database افضل لك وتبدأ تدخل في اعتبارات اخري زي التكلفة والادارة والصيانة فتبدأ تفاضل بين Oracle , SQL Server ، MySQL .

اعتبارات زي /

*) قاعدة بيانات اوراكل هتحتاج license معينة لازم تحصل عليها , وتكلفتها مش كل الاشخاص او الشركات تتحملها علشان كدا تصلح للأماكن الكبيرة زي الجامعات او الجهات الحكومية او الشركات الضخمة .

*) لو ويب ابلكيشن باحدي لغات مايكروسوفت فهيكون قاعدة البيانات علي الارحج هي MS SQL وفي منها نسخ كتيرة .... لو استخدمت express edition فاعرف انه اقصي حجم للداتا بيز هيكون4 جيجا (تم رفعه لـ10 جيجا في سكول2008 r2  و سكول2012) .... لو استخدمت نسخ تانية علشان تخزن داتا اكتر فهتدخل في تكلفة اعلي .

*) My SQL هي اوبن سورس لو انت ناوي تستخدم حاجة اوبن سورس في عمل الويب ابلكيشن زي الـ php او غيرها .

Faress ElFarissi
من قبل Faress ElFarissi , مطور , Ideal Consult

صديقي , كل نظام يفضل له نوع حسب الحجم ... لكن هي قاعدة MySQL الأكثر شعبية و عملية