لماذا تستخدم الفيروسات المعدلة جينياً كنواقل بيولوجية في العلاج الجيني ؟

تم إضافة السؤال من قبل مستخدم محذوف‎
تاريخ النشر: 2013/05/20
Lubna Al-Sharif
من قبل Lubna Al-Sharif , Medical Laboratory Technician , Nablus Specailized Hospital

To configure the reasons behind using genetically modified viruses in gene therapy, the process begins as follows: === Genes are specific sequences of bases that encode instructions on how to make proteins.
Genes are carried on chromosomes (DNA), which are the basic physical and functional units of heredity.
=== Although genes get a lot of attention, it’s the proteins that perform most life functions and even make up the majority of cellular structures.
When genes are altered so that the encoded proteins are unable to carry out their normal functions, genetic disorders can result, === Gene therapy is a technique for correcting defective genes responsible for disease development, or the use of DNA as a pharmaceutical agent to treat disease.
Researchers may use one of several approaches for correcting faulty genes, mostly by inserting a normal gene into a nonspecific location within the genome to replace a nonfunctional gene, and other repair processes to abnormal (altered) genes.
=== Carrying Gene process to deliver the therapeutic gene to the patient's target cells must be done by using a vector, and this vector must be characterized by: harmless or nonallergic to target human body, stable ( can not be destroyed or destructed by target body's immunity and defense system).
===As a result, Scientists have been found that genetically altered viruses are harmless and have evolved a way of encapsulating and delivering their genes to human cells in a pathogenic manner.
So, they have tried to take advantage of this capability and manipulate the virus genome to remove disease-causing genes and insert therapeutic genes, and using the resultant viruses to carry normal human DNA.
===When vector unloads its genetic material containing the therapeutic human gene into the target cell, the generation of a functional protein product from the therapeutic gene restores the target cell to a normal state.
You can get a wide knoledge on this topic by visiting the following address: http://www.ornl.gov/sci/techresources/Human_Genome/project/about.shtml

ﻧﺼﻴﺮﺓ ﻋﺎﺑﺪﻱ
من قبل ﻧﺼﻴﺮﺓ ﻋﺎﺑﺪﻱ , auxiliaire de vie , altidom

ﻻن الفيروسات تعتبر مولدات ضد ..من أجل دالك لكي ﻻ يلد الجنين مشوه يجب تغيير صفاتة الوراثية عن طريق زرع مولدات ضد أو بالأحرى حينها داخل نواة الخلية و بالتالي يمنع حدوث تشوهات للجنين

salma BELHADJI
من قبل salma BELHADJI

معظم الفيروسات تنقل المحتوى الوراثي لها للخلية المستهدفة كجزء من دورة حياتها. ولهذا استخدم العلماء فيروسات معدلة وراثياً كوسيلة نقل للجين إلى الخلايا المستهدفة. من الفيروسات التي استخدمت كنواقل الفيروسات الغدية والفيروسات المرتبطة بالفيروسات الغدية والفيروسات القهقرية. بعض المشاكل التي قد تحدث عند استخدام النواقل الفيروسية استعادة الفيروس للنشاط الإمراضي له وبالتالي إصابة المرضى بأمراض أخرى كما حدث في إحدى التجارب السريرية عند إصابة 3 من أصل 9 مرضى بأبيضاض الدم. من المشاكل الأخرى عدم وجود ضمانات بأن النواقل ستقوم باستهداف الخلايا المطلوبة أو قيام الفيروسات بإدخال المواد الوراثية للخلية في المكان غير الصحيح وبالتالي إعطاب عمل مورثات أخرى. تختلف الحوامل حسب الهدف من العلاج او حسب الخلايا المستهدفة واهم هذه الحوامل:

الفيروسات القهقرية Retroviral vectors

هي فيروسات مغلفة جينومها ssRNA ينتسخ إلى DNA الجينوم يحوي 3مناطق:

  • gag: يرمز لبروتينات الفيروس
  • Pol ترمز للناسخة العكسية
  • Env: ترمز لبروتينات الغطاء
  • في نهاية الجينوم هناك نهاية طويلة متكررة «long terminal repeats (LTRs)»

تتميز بانها مكان للبروموتر والمعزز وكذلك تحوي تتاليات ضرورية لادخال الدنا للخلايا الهدف. تتميز بان باستطاعتها الدخول للعديد من الخلايا وادخال جينومها ضمن جينوم الخلية. بشكل ثابت ولمدة طويلة . وهي لا تستطيع التضاعف اذا تم ازالة الجينوم الخاص بها وان ادخال بروموترات معينة تزيد التعبير عن الجين « حسب النسيج المستهدف» واستخدام هذه الفيروسات يعتمد على وجود مستقبلات معينة على سطح الخلايا الهدف

الفيروسات الغدانية Adenoviral

هذه الفيروسات كبيرة نسبيا «70–90 nm» وغير مغلفة dsDNA وجينومه اعقد من الفيروس القهقهري. تتميز بقدرتها على اعدء الخلايا الغير المنقسمة وتعطي تعبير كبير عن منتجات الجينية والتجارب على الحيوانات اظهرت تعبير عن الجينات المحمولة بالفيروسات الغدانية في القلب والعضلات والجهاز العصبي. والتعبير عن الجينات استمرت لمدة 2-3 اسابيع تحفز استجابة مناعية مما يحد من استعمالها