استفسار قانوني بخصوص العقارات القديمة وارجوا الاهتمام والرد.. شكرا؟

السلام عليكم ، لو سمحتوا عندي استفسار مهم جدا وأرجوا الرد في أقرب وقت.

أنا ساكن في شقة من حوالي أربعين سنة كانت لجدي وبعد وفاة جدي اتجوز فيها والدي وحاليا قاعدين فيها انا ووالدي ووالدتي واخواتي وطبعا هي ايجار قديم وايجارها عشرين جنيه ف الشهر ، صاحب البيت عايز يبيع البيت لأن الارض جايبة مبلغ كبير والمفروض ان الناس اللي هتشتري هتهد البيت وتطلع ببرج مكانه فهل الوضع ده قانوني ؟ وازاي نقدر نحافظ ع حقنا ؟ مع العلم اننا سبق وقعدنا مع صاحب البيت وكل السكان اتفقوا انهم هيرفعوا الايجار يعني مثلا اللي كان بيدفع عشرين وثلاثين وخمسين ومائة وخمسين اصبح بيدفعوا مائة و مائتان و وثلاثمائة وخمسون و خمسمائة وهكذا .. وهو اقتنع لفترة وبعد كده رجع لفكرة البيع مرة تانية، وكنا بندفع الايجار الجديد المتفق عليه وناخد الايصال بتاعنا علي المبلغ القديم.

ارجوا الافادة بموقفنا القانوني وازاي نقدر نمنع حد انه يتعرض لاي ساكن ؟ شكراااا

محمد أبو الخير

تم إضافة السؤال من قبل Mohammad Aboelkher مـحـمـد أبـوالخيــر , Accounting Specialist , Entartes
تاريخ النشر: 2017/12/06
Abdel Moneem laatig
من قبل Abdel Moneem laatig , الشؤون القانونية والإدارية , شركة الصناعات الميكانيكية المغاربية

يبدو أن الأمر معقدا بعض الشئ لكن سأحاول الأجابة حسب فرضيات

فأنت لم تبين هل أن العمارة القاطن بها هل هي في حالة جيدة أم اهلة للسقوط فلو  فرضنا أنها عمارة قديمة واهلة للسقوط فعامة يحق للمالك أن يستصدر إذن للهدم من السلطات المختصة وله أن يخرجكم من المنزل لكن يحق لكم الرجوع الى نفس العمارة ولكم التمتع بأولوية الكراء غير ان معلوم الكراء سيتغير طبعا

أما إذا كانت العمارة التى بها منزلكم في حالة جيدة  فإنه يحق لكم التمسك بمسكنكم وفي صورة اصرار المالك على اخراجكم لبيعه  فانكم تتمتعون بغرامة الخروج التى تحددها المحكمة  حسب الظروف وعلى المالك لا يتعسف فى استعمال حقه في استغلال العمارة والا كان عليه أداء الغرم