What is the appropriate circuit breaker amperage for a one horsepower aircon? 220 V 50 Hz

تم إضافة السؤال من قبل mustafa محمد صادق السيد , Electrical Engineer , rmc
تاريخ النشر: 2016/04/13
Hasan Zainy
من قبل Hasan Zainy , Control / Instrumentation Filed Service Engineer , GE

looking forward for all answers with you

Hamada Elsamman
من قبل Hamada Elsamman , Electrical / instrumentation Engineer , KUWAIT OIL COMPANY (KOC)

One electrical horse power is equal to 0.746 KW

P = I X V X POWER FACTOR  IN KW

I = P/(V X POWER FACTOR ) = 0.746/(220 X .8 ) = 4.2 AMPS

ICB = IR X 1.25 = 4.2 X 1.25 = 5.29 AMPS  nearest mcb rate is 10 amps

Mushreq Abdulmajeed
من قبل Mushreq Abdulmajeed , Senior Project Supervisor , Lagoon Spring Company

I apologize this is not my field

muhammad iqbal
من قبل muhammad iqbal , Electrical Engineer , M C DEAN INC< USA

I would suggest to go for 8 amps to max 10 amps. That will take care of starting and In rush currents.

mujahed mutasim
من قبل mujahed mutasim , Electrical Engineer , TechButtons IT Solutions

simple equation to calculate AMP (P=V*I*cos) from this equation near stander itsA circuit breaker.

dalal alharbi
من قبل dalal alharbi

Thanks for the invite, I leave the answer to the experts specialists in this field