السلام عليكم ما هي طريقة تسليح قاعدة منفصلة مسلحة ذو طبقتين و ما هي طريقة حساب الكرسي الفاصل بين الطبقتين؟

تم إضافة السؤال من قبل عبدالرحيم albudeiri , متدرب , مشاريع الرواد الحديثة للإنشاء
تاريخ النشر: 2016/12/19
Mohamed Abd Elgawad
من قبل Mohamed Abd Elgawad , مهندس مدني , شركة الخليج المتطورة

تسليح القاعده المنفصله

في الرقه السفليه يتم الفرش في الاتجاه القصير والغطاء في الاتجاه الطويل

وفي حاله وجود رقه علويه فهذه الرقه تستخدم لمقاومه الانكماش وفي الغالب بتكون5اسياخ قطرمم  فرش وغطاء

كيقيه حساب الكرسي

1- بنقوم بحساب اقطارحديد الرقه السفليه وجمعها مع بعض وكذالك حديد الرقه العلويه

2- نقوم بحساب ارتفاع القاعده من اللوحات الانشائيه

3- نقوم بحساب الكفر العلوي والسقلي

4- التطبقي في هذه المعادله

ارتفاع الكرسي= ارتفاع القاعده - (قطر حديد الفرش للرقه السفليه + قطر حديد الغطاء للرقه السفليه +قطر حديد الفرش للرقه العلويه +قطر حديد الغطاء للرقه العلويه +الcover قوق الرقه العلويه +ال cover تحت الرقه السفليه)

Mohammed Moselhy
من قبل Mohammed Moselhy , مهندس تنفيذ , مكتب النور للمقاولات العامة

اولا لو هى قاعده منفصلة وليست مشتركة فبكدا بتبقى الطبقة اللى فوق ما هى الا حديد min 5 فاى 12 فى المتر وده بيتحط علشان الانكماش فى القاعدة علشان ارتفاعها بيكون كبير بيكون اكبر من 70 سم وممكن نعمل طبقه واحده بس ونحط حديد برندات على العموم كله على حسب دماغ المصمم هو اللى بيقرر ثانيا لو هى قاعدة منفصلة وحمل العمود لا مركزى بنلجأ اننا نعمل طبقتين برضو وممكن منعملش ودى برضو على حسب المصمم زى قواعد الفريم مثلا اللى الفريم بيبقى مترحل مسافة e من مركز القاعدة او قاعدة ليافطه على طريق ودى برضو الحمل بيكون مش فى مركز القاعده وبنلجأ اننا نعمل طبقتين ثالثا وده الاهم لو القاعدة مشتركة بنعمل طبقتين حديد علوى وسفلى والعلوى بتكون الحديد الرئيسى لان العزم بين العمودين اعلى من العزم اسفل العمود وممكان يكون متساويين وبين العمودين بيكون فى حديد ثانوى بس نظرا لعدم وجود عزوم فى الاسفل الا تحت العمود فقط فلذلك بنلجأ اننا نعمل طبقتين بالنسبه للكرسى حسباته سهله جدا نفارض عندنا قاعده ارتفاعها مثلا 80 سم بتسليح شبكه علوية 5 فاى 12 فى الاتجاهين وشبكه سفلية 6 فاى 16 فى الاتجاهين اول حاجه لازم نخصم الغطاء الخرسانى فوق وتحت وبيكون فى القواعد من 5 الى 7 سم ودى بتكون موجوده فى اللوحه حسب المواصفات نفترض جه 5 سم وكمان بنخصم الحديد السفلى والحديد العلوى وبنخصم سيخ الوتر طول الكرسى = 80 سم - (2×غطاء الخرسانه 5 سم ) - (2×2×1.6) -(2×2×1.2) -(سيخ الوتر وليكن فاى 12 يبقى 1.2) يبقى الناتج = 57.6 سم يعنى تقريبا 57.5 سم

Nader Ali
من قبل Nader Ali , Technical office manager , AlSafwa Contracting

يتم وضع طبقتين تسليح للقاعدة في حالة وجود عدم مركزية للحمل نتيجة عدم وجود العمود بمنتصف القاعدة أو في حالة وجود قاعدة مشتركةعدم مركزية الحمل والقواعد المشتركة تؤدي لوجود عزوم شد بأعلى القاعدة يتم حسابها ويصمم عليها الحديدبالنسبة للكرسي يتم طرح الغطاء الخرساني وقطر الحديد السفلي فرش وغطاء وكذلك الحديد العلوي وهذا في الحالات العادية بدون وتر اما في حالة وجود وتر فيتم طرحه أيضا من السمك الكلي لخرسانة القاعدة