كيف يتم وضع تصميم للاضاءة؟

تم إضافة السؤال من قبل Munir mohamed munir elsaid , مبرمج اضاءه , ماجنتا
تاريخ النشر: 2016/10/25
Mohammed Abu-Odeh  PMP CMVP
من قبل Mohammed Abu-Odeh PMP CMVP , Lighting sales / Designer , Tungsram Group

تقسم الانارة الى قسمين رئيسيين:

1- انارة خارجية

2- انارة داخلية

الانارة الخارجية تقسم الى:

1-  Landscape Lighting ( لا تحتاج الى حسابات كثيرة و تعتمد على المظهر الجمالي للانارة بالغالب )

2- انارة واجهات المباني (Facade Lighting) ( اايضا الاعتماد الاكبر على المظهر الجمالي و تحتاج الى القليل من الحسابات )

3- انارة الشوارع ( تحتاج الى حسابات كثيرة )

4- انارة الانفاق ( ايضا تحتاج الى حسابات كثيرة )

5- انارة المنشآت المكشوفة ذات طبيعة عمل خاصة , مثل الملاعب الرياضية مثلا ( ايضا تحتاج الى حسابات كثيرة )

اما بالنسبة لتصميم الإنارة الداخلية, فتعتمد على العديد من المعطيات التي تؤثر على نوع و كمية الانارة المستخدمة,

العوامل المؤثرة هي:

1- طبيعة عمل المكان اللذي نريد تصميم انارة له.( هنا يتم اختيار نوع االانارة, تحديد قيمة ال Lux المطلوب حسب cibse  standard )

2- ارتفاع السقف

3- نوع السقف ( سقف عادي, سقف ساقط, ... الخ )

4-نوع الجدران

5- ذوق المصمم والتناسق بين وحدات الانارة و تصميم المكان.

هناك عوامل اخرى تؤخذ بالحسبان مثل كمية الحرارة التي تتولد من الانارة اثناء عملها, سعر الانارة , Life time , هل المكان مغطى بانظمة المراقبة ام لا والعديد من العوامل الاخرى.

الهدف من الانارة تحديد وضوح الرؤية المناسب للمكان بما يتناسب مع طبيعه عمله و عمل الاجهزة الموجودة فيه.

ايضا الانارة مهمة في بعض حالات الامن, في بعض حالات السرقات و عند الرجوع الى كاميرات المراقبة, من المهم ان تظهر الالوان الحقيقية للاجسام بالصورة, و هي نسبة من مواصفات الانارة تسمى (Color rendering index ) و هي ما تحدد نسبة التوافق بين اللون الظاهري للمجسم مقارنة مع لونه الحقيقي.

في السنوات القليلة السابقة تطور علم ال LED تطورا كبيرا و اصبح مصدرا جيدا للاستخدام بدلا عن انواع الانارة السابقة لما له من فوائد مالية و عملية ( ينتج حرارة اقل بكثير من بعض انواع الانارة, مدة حياته اطول, يوفر الطاقة بشكل كبير ) ولكن يؤخد بالحسبان عدم توافقه مع بعض الاماكن الباردة مثل الدول التي تكثر فيها الثلوج, فعند استخدام وحدات ال LED في انارة الشوارع يمكن ان يتراكم الثلج على هذه الوحدات بسبب عدم وحود حرارة من وحدة الانارة كافية لاذابته و بالتالي يتسبب بالتاثير بشكل كبير على اضاءة الشوارع.

هذا ملخص سريع لاساسيات التصميم و عند التعمق بالموضوع اكثر ستجد عوامل و حالات مختلفة و كثيرة تؤخذ بالحسبان.

 بص ياريس في عدة عوامل بالترتيب 1- طبيعة المكان (اداري  - سكني - صناعي) .

2-نوع الكشاف المستخدم وده يرجع ل طبيعة المكان برده يعني مثلا لو اداري هستخدم الكشاف 60*60 سم لو فيللا هتبقى نجف وسبوتات لو مصنع هتلاقي الكشافات الكبيره اللي بتتسمى highbay

3-نوع اللمبه المستخدمه داخل الكشاف

4- درجة حرارة اللون ودي بتختلف باختلاف الاماكن يعني هتلاقي اماكن عاوز فيها استرخاء هتجيب لمبه تديك مثلا 2700 كلفن اللي هو مائل للاصفرار - هتخش على الاماكن اللى فيها استقبال وحركه هتعلي شويه 3000-4000 كلفن وهكذا

5- امانة نقل الالوان , ودي ياباشا بتعتمد على خصائص كل لمبه ومدى قدرة كل لمبه على اظهار اللون الحقيقي للشيء المراد تسليط الضوء عليه  يعني مثلا هتدخل اديداس هتلاقي لمبات هالوجين اللي بتدي لون مصفر شويه  لان اللمبه دي ليها مانه نقل الوان 100% يعني لون التيشيرت اللي انتا بتجيبه هو اللون لحقيقي , طب عاوز تشوف الفرق حط نفس التيشيرت تحت لمبه صوديوم واللمبه الصوديوم لها امانه نقل الوان ردئ وهتعرف الفرق , وتتلي اهميه الخاصية دي ف معامل التحليل حضرتك عارف ان لون الدم بيفرق ف شخيص المرض لذلك المفروض ان اللمبه المختاره تكون ذات معامل امانة نقل لون عالي عشان التشخيص يطلع سليم

6 -نوع السقف : لان عندي السقف يبقى عادي او معلق , في حالة العادي هيبقي عندك حلين يا تلزق الكشاف ف السقف او تعلقه ب تيش والتعليق غالبا ف الاماكن اللي السقف يوصل فيها ل 6 متر , اما ف حاله السقف المعلق ف عندك تلات انواع مشهورين Gibson board  , strips , 60x60 plates  بالعربي بلاطات 60*60 او جيبسون بورد او شرايح المونيوم والكشاف  المحطوط ف لسقف الساقط اكيد غير الكشاف المحطوط ف السقف العادي

وجزاك الله خيرا