What is the major difference in skill requirements between middle and top managers?

It is a normal practice to categorize management into three basic levels: top management, middle management and supervisory or first-level management. The managers at these three levels require different kinds of skills to perform the functions associated with their jobs.

(a) Top managers must generally be more skilled than middle managers in every respect (b) Top managers require better interpersonal skills but less conceptual skills than middle managers (c) Top managers generally require better technical and interpersonal skills than middle managers (d) Top managers generally require higher level conceptual skills but less technical skills than middle managers (e) Middle managers require better technical and conceptual skills than top managers.

تم إضافة السؤال من قبل DR MD ANWAR HOSSAIN , Moderator , bayt.com
تاريخ النشر: 2016/10/25
Sudharsanan Kesavan
من قبل Sudharsanan Kesavan , PMO Officer / Project Manager at Masdar ICT , Masdar ICT (Consultant from BTP Quality)

For a successful organization, employees at every level must be skilled and competent.  To evaluate performance there should be defined competencies, KPIs and scales defined.  Competency gaps must be fulfilled through skill development across all levels all the time.  In my view, the primariy difference between the top level and middle level management is:  top level should be more strategic while middle level is more tactical / operational.

Krishna   KHASANIS  PMP
من قبل Krishna KHASANIS PMP , Project Manager-Electrical , Larsen & Toubro Ltd, P T & D (International)

Thanks for the invite.

Of course it is option D . Conceptual skills are of paramount requirement to top managers.

Tahir Yousufi
من قبل Tahir Yousufi , (Procurement & material control) , Abdullah Abdul Aziz Suleman Contracting Es

skill in middle management when you perform yourself and when you manage skills or skilled team, you might in top management

Ihab Zaki
من قبل Ihab Zaki , Chief Technology Officer (Cto) , EGID

(D) Top managers generally require higher level conceptual skills but less technical skills than middle managers

Mahmoud Alkhateeb
من قبل Mahmoud Alkhateeb , Marketing & Sales Executive , Sismatix Information Systems

Thanks for invitation ..................... my answer is D

أحمد حمدي الزواوى
من قبل أحمد حمدي الزواوى , Project Manager,Projects Manager , M.A.ALSOBHI COMPANY

Thanks for this invitation

MY ANSWER IS d&e

(d) Top managers generally require higher level conceptual skills but less technical skills than middle managers (e) Middle managers require better technical and conceptual skills than top managers

Emmanuel Wamweta
من قبل Emmanuel Wamweta , production supervisor , Tembo Steel Rolling

Option D. Conceptual skills are mandatory for top management. Thanx for the invitation

hisham abu dagga
من قبل hisham abu dagga , Project Manager / مدير مشاريع , مؤسسة عبدالكريم العواض للمقاولات

________Option D

__________Thanks for invition

Ashraf E. Mahmoud (PhD)
من قبل Ashraf E. Mahmoud (PhD) , University Lecturer, Freelancer Consultant and Trainer for Int'l Business & Banking TF. , FreeLancer

Thanks for invitation,

I do believe that the correct answer is "D".