What does "Self Image" mean? ماذا تعني "صورة الذات"؟

تم إضافة السؤال من قبل salah hamza , Catering Sales Manager , Al-Washim company for food services
تاريخ النشر: 2013/09/26
salah hamza
من قبل salah hamza , Catering Sales Manager , Al-Washim company for food services

Self Image is how you see yourself. This may be how you see yourself physically or your opinion of who and what you are which is normally called self concept. It is important as it affects your self esteem and confidence.

Mohammed Yaseen MBA  PMP®
من قبل Mohammed Yaseen MBA PMP® , Project Controller , Hayat Communication (www.haytacommunications.com)

It means how you see or perceive yourself.

 When you look into the mirror, it is what you think about what you see.

 When you are out in public, it is how you choose to act, because of what you believe about yourself. There are many facets of self image. some are general, some specific.... like I like my hair, the color of my eyes, or... I am a nice person, I like to laugh. Together, they create an "image" of who you are, and what you think of yourself.

yassine aalla
من قبل yassine aalla , موزع , microsoft

ان صورة الدات  هي التي تأطر المساحة التي تحوم فيها الشخصية ,

Amjad AL-Hassan
من قبل Amjad AL-Hassan , جيوفيزيائي , المركز الوطني لزلازل

تعني لي كيف انظر لذاتي  تعني لي الثقة بالنفس تعني لي الطموح و العمل على تحقيق اهدافي تعني لي بان لا شي مستحيل على الانسان ........ هذا انا و هذه ذاتي

Erika Southey
من قبل Erika Southey , IT Project Manager , UCS TS

They way you perceive yourself based on all the levels society 'judges' a person by.

Perception can be based on:

healthy and sober judgement of oneself

external affirmation

sometimes emotion

Khalid Noor
من قبل Khalid Noor , Accounting Manager , FedEx

A person's self image is the mental picture, generally of a kind that is quite resistant to change, that depicts not only details that are potentially available to objective investigation by others (height, weight, hair color, sex, I.Q. (Source Science Daily)

Self-image may consist of three types:

  1. Self-image resulting from how the individual sees himself or herself.
  2. Self-image resulting from how others see the individual.
  3. Self-image resulting from how the individual perceives others see him or her.

ابراهيم محمد محمود شهاب الدين
من قبل ابراهيم محمد محمود شهاب الدين , محاسب , انتجريتد سوليوشن للأستثمارات العقاريه وادارة المشروعات

 الصورة الذاتية هي الصورة الذهنية التي تحملها عن ذاتك , عن شخصيتك عن أفكارك عن قيمك ومعتقداتك ,عن مهاراتك و قدراتك و وسلوكك

_ هي كيف تقدر وتحترم ذاتك؟ وكيف تنظر إليها ؟._ هي الأفكار التي تحملها عن نفسك , هذه الأفكار تشمل كل جوانب شخصيتك بما فيها الجانب الجسدي ._ هي أحلامك وتطلعاتك ,وهي بماذا تفكر ؟ وبماذا تشعر ؟ وما هي الأشياء التي صنعتها في حياتك ؟وما هي الأشياء التي تنوي فعلها ؟ _ هي القاموس أو المترجم الداخلي الذي تحمله و يظهر لك مواهبك ومميزاتك وصفاتك . _ هي ما تحمله من أفكار ايجابيه أو سلبيه عن كيفيه تقبلك لنفسك وتقبل الآخرين لك ,وعن كيفيه تقبلك لانتقاداتهم . _ هي قوة داخليه جبارة تعكس لك شعورك بذاتك أو من أنت ؟ _ هي الانطباعات التي تكونت لديك بمرور الزمن عن نفسك ._ هي الانطباعات التي تكونت لديك بمرور الزمن عن نفسك ._ وهي درجه ارتياحك الداخلي مع ذاتك . النجاح في الحياة يعتمد بدرجه كبيره على ما نحمله من صور ذاتيه عن أنفسنا , عندما يحمل الإنسان اعتقاد ايجابي عن ذاته ويشعر بأنه إنسان له قيمه وقدر في هذه الحياة فأنه سوف يتصرف وفق هذا الاعتقاد , هذا النوع من الأشخاص هو الأكثر نجاحا في حياته الشخصية والمهنية , والعكس صحيح تماما .هذه الصورة تكونت لدينا مع مرور الوقت والزمن , لعب فيها الوالدين الدور الأكبر ثم المدرسة والمعلمين ثم الأصدقاءهؤلاء جميعا كانوا مراه تعكس لنا صورنا ونحن أطفال صغار .هذه الصورة ممكن أن تكون حقيقية وتعكس دواخلنا فعلا , أو تكون ضخمه جدا أكبر من قدراتنا ومهارتنا , هذه الصورة ممكن لها أن تكبر وتتسع سواء أكانت ايجابيه أم سلبيه , لذلك لا ترسم لنفسك صوره ايجابيه مبالغ فيها ,فأنت في هذه الحالة سوف تضع لنفسك أهداف لن تستطيع الوصول إليها , أو أنك سوف تسعى للمثالية التي لا وجود لها , وإذا كانت الصورة الذهنية متدنية وضعيفة فأنك سوف تضع أهداف بسيطة سهله المنال , أبسط بكثير من قدراتك وإمكانياتك ,وأما أن كانت الصورة الذهنية لك واقعيه وحقيقية فأنك سوف تضع لنفسك أهداف تتوافق مع قدراتك و إمكاناتك ,ومهاراتك.

وستشعر بالرضي والسعادة عند تحقيقيها .

سؤال متميز... أشكرك أخي صلاح.

باختصار شديد... صورة الذات, هي مكنوناتنا الداخلية, واقعنا الحقيقي, ما نحن عليه, كينونتنا الذاتية... منها ما هو ظاهر للعيان, ومنها ما هو دفين لحين, ومنها ما وجد ليبقى دفيناً إلى الأبد.

 Self image is the way  u  percieve yourself .Not who u  porttray to others.Its the voice that wihispers in your  head when you alone .Its who u think u are.

Shahzad Khan
من قبل Shahzad Khan , Deputy Manager - Human Resources , The Searle Company Limited

It all about your self-esteem, your education, experience, grooming, background and influence of society. Those with low self-esteem are unable to see themselves as positive or good image and remain woory. The best way to handle such situation is to discuss this with the person you think is best or your role model.