ماهي الطرق الاجرائية التي تلزمنا المواصفة الدولية 9001 لتوثيقها؟

تم إضافة السؤال من قبل Manar Al zakam , مدير شعبة ضبط الوثائق , الشركة العامة لصناعة الزيوت النباتية
تاريخ النشر: 2013/09/22
الحميراء حسن عبدالمحمود مصطفي عبدالمحمود
من قبل الحميراء حسن عبدالمحمود مصطفي عبدالمحمود , analyst(quality control) , شركة الحكمة الاردنية للادوية فرع - السودان( فارمالاند)

The ISO9000 family of standards is related to quality management systems and designed to help organizations ensure that they meet the needs of customers and other stakeholders[1] while meeting statutory and regulatory requirements related to the product. The standards are published by ISO, the International Organization for Standardization, and available through National standards bodies. ISO9000 deals with the fundamentals of quality management systems,[2] including the eight management principles[2][3] on which the family of standards is based. ISO9001 deals with the requirements that organizations wishing to meet the standard have to fulfill.[4]

Third party certification bodies provide independent confirmation that organizations meet the requirements of ISO9001. Over a million organizations worldwide[5] are independently certified, making ISO9001 one of the most widely used management tools in the world today. Despite widespread use, however, the ISO certification process has been criticized[6][7] as being wasteful and not being useful for all organizations

Ahmad Khreasat
من قبل Ahmad Khreasat , Risk and Quality Officer , Royal Scientific Society - Policies & Risk Dept.

الاجراءات الالزامية في مواصفة الايزو9001 هي6 اجراءات:

1. اجراء ضبط الوثائق

2. اجراء ضبط السجلات

3. اجراء التدقيق الداخلي

4. الاجراءات التصحيحية

5. الاجراءات الوقائية

6. ضبط العمل غير مطابق

بالاضافة الى دليل الجودة وسياسة الجودة واهداف الجودة.

ويمكن دمج اكثر من اجراء في اجراء واحد فمثلا هناك من يوجد اجراء واحد لاجرائي الاجراءات التصحيحية والوقائية.

ولكن عدد الاجراءات يمكن ان يزيد بحسب طبيعة عمل المؤسسة وعدد الافراد واهمية الاجراءات

adel abd el halim moussa moussa
من قبل adel abd el halim moussa moussa , مدير نظم جودة - مدير انتاج غذائى , alex. ch. confectionery co.

الاجراءات الالزامية هي6 اجراءات:

1. اجراء ضبط الوثائق

2. اجراء ضبط السجلات

3. اجراء التدقيق الداخلي

4. الاجراءات التصحيحية

5. الاجراءات الوقائية

6. ضبط العمل غير مطابق

بالاضافة الى دليل الجودة وسياسة الجودة واهداف الجودة.

Manar Al zakam
من قبل Manar Al zakam , مدير شعبة ضبط الوثائق , الشركة العامة لصناعة الزيوت النباتية

بوركت الاجابة وافية وما اعنيه هو الطرق الاجرائية الست اعلاه