هل انت مدير قائد ؟ حدد اهم القدرات التى يجب ان تتوفر فى المدير الزعيم

Are you a leader manager? Select the most important capabilities that must be available in the Director leader

تم إضافة السؤال من قبل USAMA YOSSRY AHMED GENDIA , Resident Engineer , ACE ARAB CONSULANT ENGINEER - MOHARM BAKHOOM
تاريخ النشر: 2013/09/19
ahmed elbehiy
من قبل ahmed elbehiy , Site Manager , Al babtin contracting company

1 ـ تحمل المسؤولية عن الأعمال أو الفشل.

2 ـ الرغبة في اتقان العمل وتحسينه.

3 ـ ضبط النفس والتحكم في الأعصاب في المواقف الحرجة، خصوصا المثيرة منها.

4 ـ الثقافة العامة والسعي لزيادتها باستمرار.

5 ـ العمل تحت ضغط الوقت.

6 ـ الحرص على الاحترام المتبادل مع الرؤساء والمرؤوسين والزملاء والجماهير، إذا كان محل إحتياجهم منطلقاً من احترام الذات واتقان العمل الشخصي.

A leader is mainly a communicator and a true advocate to the department/function/project that he managers. He is an influencer and a motivator, he may be an innovator as well, or a person who embraces innovation and change.

KHALED NAFATI KHAMIRA
من قبل KHALED NAFATI KHAMIRA , أمين مخازن قطع الغيار , شركة الأصيل للصناعات الغذائية

لأكون مديرا قائدا يجب ان تكون عندي الصفات الأتية:

  1. الخوف من الله في السر والعلن يكون أساس في كل الأمور.
  2. القدرة على تحليل المواقف وتقديرها والوصول إلى المسببات.
  3. الصرامة والحزم في اتخاذ القرارات المناسبة في الأوقات المناسبة.
  4. القدرة على التواصل مع مختلف الفئات أو المكونات وإجادة طرق التواصل المختلفة.
  5. الذكاء والحنكة في التعامل مع المرؤسين.
  6. الصدق والأمانة والنزاهة .
  7. الشجاعة في اتخاذا القرارات المصيرية وخصوصا قرارات الإنسحاب والتراجع في الوقت المناسب.

mohamed monsour fouda
من قبل mohamed monsour fouda , المتابعة التنفيذيه , Doora

اهم القدرات فى المدير الزعيم

1- الالمام والخبرة بمفاهيم الادارة الاستراتيجيه للموارد البشريه

2- القدوة  فى العمل وفى سرعة تنفيذه

3- حسن الاتصال بين افراد العمل

4- الايجابيه فى اعطاء الحافذ المادى والمعنوى

5- الثقه بالنفس و القدره علي اتخاذ القرارات الصحيحه في الوقت الصحيح

6-القدره علي الاقناع والتاثير و الكفاءه العلميه

Abdallatief Tahon
من قبل Abdallatief Tahon , Senior Planning Engineer , CSCEC (China State Construction & Engineering Corporate)

It is said that a manager asks “how” and “when”, whereas a leader asks “what” and why”. In many professions, managers and leaders assume the same role. However, if a leader of a business simply manages a company – rather than challenge its true potential – then it will likely fall behind its industry peers. Likewise, if managers overstep their bounds and attempt to revolt against the company, then they may soon find themselves out of the job. In some cases, where micromanagement is essential to maximize efficiency, nurture skills and keep employees organized, strong managers are an absolute necessity to prevent high turnover rates and the “brain drain” of a skilled workforce. A good leader will also stay in the front line of battle, and be familiar with every aspect of the company, leading through inspiration rather than coercing through hierarchical control. A perfect manager who attains the status of a true leader will be able to lead people effectively and draw on the correct strengths and knowledge of every key individual in the company. Many managers will struggle for their entire careers and never attain this, but a skilled few will evolve into true leaders

Mohamed Hamoud
من قبل Mohamed Hamoud , GIS Applications Development Team Leader , Abu Dhabi City Municipality

المدير ينفذ السياسات

القائد يضع السياسات

فالقائد يجب أن يتمتع ببعد النظر والتخطيط طويل الأمد والمغامرة المحسوبة.

raouf mahrous
من قبل raouf mahrous , Project Manager , Engineering Consultant N.G

الثقه بالنفس

القدره علي اتخاذ القرارات الصحيحه في الوقت الصحيح

القدره علي الاقناع والتاثير

الجراءه والاقدام

المثابره

الكفاءه العلميه

Ahmed Montasser Hasan Ibraheem Farag
من قبل Ahmed Montasser Hasan Ibraheem Farag , Project Manager , Rawafed Tech

I think so I am a leader, I inspire the people, encourge them, take risk, make thing happen, sezies oppourtunity, and expect surprisis.

سامح حسن
من قبل سامح حسن , civil infrastructure project director , Binomairah Company

1- الحزم

2-القدوة

Mohammed AL-Asmari
من قبل Mohammed AL-Asmari , Outsource Recruitment and Onboarding Manager , STC

بعد النظر ، الخبرة ، الاطلاع ، الثقة

khalid alalwi
من قبل khalid alalwi , ضابط , وزارة الدفاع

المدير هو الشخص اللذي يملك الموهبه في خلق بيئه عمليه مميزه

حب العمل من المروسين والنتيجه زياده وتميز في الانتاجيه