What are the recommended values of concrete slump tests for various purposes?

تم إضافة السؤال من قبل Mohammed Mahmoud Khairy Ahmed Mostafa , Branch Manager, Structural Design Engineer , Ossiad Consultant Office
تاريخ النشر: 2017/01/08
Mushtaq Hussain Mushtaq
من قبل Mushtaq Hussain Mushtaq , Senior Lab Supervisor , Al Mumayaz Laboratory

Concrete for Roads 20 - 40 mm, Tops of Curbs, Parapet, Piers, Slabs and Walls 40 - 50 mm, Canal Lining 70 - 80 mm, Normal RCC 80 - 150 mm, Mass Concrete 20 - 50 mm

Jalal Hussein Ali Musa Al'omari
من قبل Jalal Hussein Ali Musa Al'omari , Civil Engineer , Local Office

In case of a dry sample, slump will be in the range of 25-50 mm. But in case of a wet concrete, the slump may vary from 150-175 mm. So the value of slump is specifically mentioned along the mix design and thus it should be checked as per local location.

Recommended slumps:

Reinforced foundation walls and footings:

a. Maximum Slump 75mm

b. Minimum Slump 25mm

Plain footings, caissons, and substructure walls:

a. Maximum Slump 75mm

b. Minimum Slump 25mm

Beams and reinforced walls:

a. Maximum Slump 100mm

b. Minimum Slump 25mm

Building columns:

a. Maximum Slump 100mm

b. Minimum Slump 25mm

Pavements and slabs:

a. Maximum Slump 75mm

b. Minimum Slump 25 mm

Mass Concrete Mix:

a. Maximum Slump 75mm

b. Minimum Slump 25mm