Why we have used multi ( Star & Delta) connection winding in power transformer on LT side in one transformer?

تم إضافة السؤال من قبل Farrukh Saeed , Electrical Supervisor , Sitara Chemicals Industries Ltd
تاريخ النشر: 2015/12/16
SOORAJ NATH S AJAYALAYAM
من قبل SOORAJ NATH S AJAYALAYAM , Design engineer/Site Engineer , Omni electrics

For distribution neutral is required for that star connection is used for LT side of Transformer

Rick Kapila
من قبل Rick Kapila , Elect Engg Commissioning , MAN D&T

Delta Wye connections can exist on either side of the transformers !

Farrukh Saeed
من قبل Farrukh Saeed , Electrical Supervisor , Sitara Chemicals Industries Ltd

My question was that both winding connections are in one unit Transformer. that transformer having3 wire star connected and6 wires output secondary side. Which have one portion star3 wire and2nd portion delta3 wires.

Noushad Ayyarilkalappurakkal Mahin
من قبل Noushad Ayyarilkalappurakkal Mahin , PRINCIPLE ELECTRICAL ENGINEER , PARSONS

Power Transformer HV side is Delta Connection, this will help to reduce the copper usage. However LV side neutral point required to get the single phase supply.

HAMEED USMAN
من قبل HAMEED USMAN , Facilities Supervisor , Emrill services llc

In transmission we dont require nuetral but in distribution we need nuetral, in star we can get the nuetral point.

MUHAMMAD SHAHID MEHMOOD ARAIAN
من قبل MUHAMMAD SHAHID MEHMOOD ARAIAN , Electrical Senior Technician , GDFSUEZ, HUBPOWER PLANT

TO GET STAR  POINT OR NEUTRAL