What is the effect of grain boundaries on dislocation movement In materials?

تم إضافة السؤال من قبل aminu salifu , Production operations (expatrait) , ma'aden aluminium company
تاريخ النشر: 2015/05/16
Kamaluddin Syed
من قبل Kamaluddin Syed , Professor and Head , Vignan's Institute of Information Technology

Dislocations cannot cross grain boundaries due to non -crystallinity and therefore shear strength increases. Even pinning may occur if precipiates exist at grain boundaries.