Which of the following conditions is associated with hypernatremia?

<p>A. Diabetes insipidusB. HypoaldosteronismC. BurnsD. Diarrhea</p>

تم إضافة السؤال من قبل Mozfar Idrees , Medical Laboratory Director , Asia Polyclinic
تاريخ النشر: 2014/12/09
Mohamed  shaheen
من قبل Mohamed shaheen , مدرس كلينيكال باثولوجي , كلية الطب جامعة الأزهر

1-sever watery diarrhea

2-diabetes insipidus

Vasopressin (AVP) deficiency (diabetes insipidus)

Central diabetes insipiduscan be caused by any pathologic process that destroys the anatomic structures of the hypothalamic-pituitary axis involved in AVP production and secretion. Such processes include the following:

  • Pituitary injury - Posttraumatic, neurosurgical, hemorrhage, ischemia (Sheehan’s), idiopathic-autoimmune, lymphocytic hypophysitis, IgG4-related disease
  • Tumors - Craniopharyngioma, pinealoma, meningioma, germinoma, lymphoma, metastatic disease, cysts
  • Aneurysms - Particularly anterior communicating
  • Inflammatory states and granulomatous disease - Acute meningitis/encephalitis, Langerhans cell histiocytosis, neurosarcoidosis, tuberculosis
  • Drugs - Ethanol (transient), phenytoin
  • Genetic - Neurophysin II  gene defect

Nephrogenic diabetes insipidus (decreased responsiveness of the kidney to vasopressin)

  • Genetic - V2-receptor defects, aquaporin defects (AQP2 and AQP1);90% by AVPR2 mutations (X-liked recessive), AQP2 gene mutation
  • Structural - Urinary tract obstruction, papillary necrosis, sickle-cell nephropathy
  • Tubulointerstitial disease - Medullary cystic disease, polycystic kidney disease, nephrocalcinosis, Sjögren’s syndrome, lupus, analgesic-abuse nephropathy, sarcoidosis, M-protein disease, cystinosis, nephronophthisis
  • Others - Distal renal tubular acidosis, Bartter syndrome, apparent mineralocorticoid excess
  • Electrolyte disorders
  • Any prolonged state of severe polyuria - By washing out the renal medullary- intramedullary concentration gradient needed for urinary concentration, and by down-regulating kidney AQP2 water channels (partial diabetes insipidus)